Ucuz etin yahnisi sonunda öldürür... İşyerinde, okulda, hastanede yemek yiyen 8 milyon kişi gıda terörü tehdidi altında Yemek sanayicileri uyarıyor: Ucuz yemek alıp insan sağlığıyla oynamayın
Toplu yemekteki sorunları kimi zaman yazıyoruz. Önceki gün Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) yöneticileriyle bir araya gelme fırsatımız oldu. Dilerseniz önce rakamlarla manzarayı görelim: * Türkiye'de özel sektör, kamu ve okullarda 8 milyon kişi yemek yiyor. * Toplu yemek üretimi yapan 5 bin kadar firma var. * Sıkı durun, bu firmalardan sadece 400'ü kayıt altında ve YESİDEF üyesi. Geri kalanı denetimsiz... * Şu anda bir tabldot yemeğin ekmek ve işçilik hariç gıda maliyeti 3.56 YTL. Bunun altında satılan 'yemek' değil. * İhalelerde yemek 1.80 YTL'ye satılıyor. Hastane ihalelerinde fiyat 2 YTL. Manzara, nasıl beslendiğimizi ortaya çıkartıyor. Kamu kuruluşlarında, okullarda, hasta nelerde, işyerlerimizdeki yemekhanelerde verilen yemek eğer 3.56 YTL'den daha ucuza mal edilmişse zehirleniyoruz. Bunu ben değil, bu işe yıllarını vermiş uzmanları söylüyor.
KÖTÜNİYETLİLERE... YESİDEF Başkanı Necat Aydın, tüketicileri ve firma sahiplerini uyarıyor: "Ucuz diye bilmediğiniz yemeği almayın. 3.56 YTL'nin altına mal edilmiş yemekteki et et, yağ da yağ değildir. Çocuklarınızın, kendinizin sağlığı ile oynamayın. Çalışanlar da tüketici olarak bu yemekleri yemesin. İşyerlerine ucuz yemek alınmaması konusunda baskı yapsın." İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Basri Kalaycıoğlu ise işin ekonomik boyutunu hatırlatarak tehlikeye dikkat çekiyor: "Bu gün gıdada enflasyon yüzde 40. Gıda fiyatları bu şekilde artıyor. Bunun yemeğe yansıması ise yüzde 16. Oysa açıklanan resmi enflasyon yüzde 8. Firma sahipleri buna bakarak fiyat artırıyor. Yemek sanayicisi de işi kaybetmemek için zararına kabul ediyor. Bu yemeğin kalitesini düşürüyor, ya da firmayı batırıyor. Bu arada, merdiven altı üreticilerinin de ekmeğine yağ sürüyor."
KAMUİHALELERİ... Kalaycıoğlu, kamu ihalelerinde en ucuz rakamı verenin kazandığını belirterek, "Yemek ihalelerinde bu çok tehlikeli. Çünkü ucuz yemek kalitesiz ve sağlıksız demektir. 1.80 YTL'ye satanlar var. Hastanelere 2 YTL'ye yemek veriliyor. Bugün hastanelere girenler bu yemeklerle daha çok hasta olup çıkıyorlar" diyor.