Meme kanserine sadece kadınlar yakalanır sanmayın. Her 100 vakadan 1'inin kahramanı erkekler... Önemli olan hastalığı tanımak ve erken teşhis.
Kadınlara oranla daha az rastlanmakla birlikte, erkeklerde de meme kanseri görülebilir. Her 100 meme kanserinden 1'i erkeklerde ortaya çıkar. 1993-1997 yılları arasında, erkeklerde görülen meme kanseri oranı yüzde 50 artış göstermiştir. Bu nedenle erkeklerin de bu konuda duyarlı olmaları gereklidir.
DÜNYADA MEME KANSERİ GÖRÜLME SIKLIĞI NEDİR? Meme kanseri, birçok ülkede kadınların en korkulu sağlık sorunu olma özelliğini taşımaktadır. Günümüzde ABD'de her 8 kadından 1'i meme kanserine yakalanmaktadır. Bu oran, Avrupa ülkelerinde her 10 kadında 1 şeklindedir.
* 1950-1970 yılları arasında ABD'de 1 milyon kadın meme kanseri nedeniyle hayatını kaybetti.
* 1998 yılında Avrupa'da 1 milyon kadın meme kanseri sebebiyle tedavi gördü.
* 2000 yılında, dünyada 1 milyon kadına meme kanseri tanısı konulacak.
* Dünyada, her 11 dakikada 1 kadın meme kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor.
* Dünyada, her 3 dakikada 1 kadına yeni meme kanseri tanısı konuluyor.
TÜRKİYE'DE MEME KANSERİ GÖRÜLME SIKLIĞI NEDİR? Türkiye' de sağlıklı bir istatistik bulunmuyor. Gerek beslenme gerekse iklim açısından ülkemiz şartlarına yakın sayabileceğimiz bir Akdeniz ülkesi olan İtalya istatistiklerini ülkemize uyguladığımızda, Türkiye'de her yıl 30 bin kadın meme kanserine yakalanmaktadır. Sayılar soyut kavramlar oldukları için fazla bir anlam taşımayabilir. Fakat bir an durup düşünürsek, yakın çevremizde, akraba ve dostlarımız arasında bu sorun ile karşılaşmış birkaç tanıdığımızı mutlaka anımsayacağız. Sorunun hiç de sandığımız kadar bizden uzak olmadığını güç de olsa kabul etmeliyiz.
TEKNOLOJİK GELİŞMELER HAYAT KURTARIYOR Hastalığın diğer bir özelliği de görülme sıklığının artıyor olması. 40 yıl önce 1960 yıllarında ABD'de 20 kadından 1'inde meme kanseri görülürken, günümüzde 8 kadından 1'inde meme kanserine rastlanmaktadır. Hastalığın gösterdiği bu artış, tüm gelişmiş Batı ülkelerinde izlenmektedir. Meme kanseri görülme oranı artış kaydetmekle birlikte, teknolojik gelişme ve erken tanı olanaklarının artmasına bağlı olarak bu hastalıktan ölüm oranı aynı kalmıştır, artmamıştır.