Diyabetin neden olduğu en önemli komplikasyonlardan biri de diyabetik ayaktır. Bundan korunmak zor değil ama önlem alınmadığında ciddi sakatlıklara yol açabiliyor.
Uzmanlar, Türkiye'de diyabet hastalarının en az yüzde 10'unda diyabetik ayak görüldüğünü ve ampütasyonların ise yüzde 50'sinin diyabete bağlı olduğunu kaydediyor. Diyabetik ayak, sinirlerin etkilenmesi, his kaybının oluşması ve damar yapısının bozulması sonucu ortaya çıkan bir sorun. Özellikle de şeker hastalarında görülen his kaybı, dikkate alınması gereken çok ciddi bir rahatsızlık. Çünkü sinirlerin tahrip olmasına bağlı olarak his kaybı oluşuyor. Dolayısıyla da hastalar ayaklarına darbe aldıklarında bunu hissetmiyor ve yaralanıyor. Ayrıca his kaybı ağrıyı hissetmemesine de neden oluyor. Kangrene sebebiyet verebilir Bunun dışında damar-dolaşım bozukluğuna bağlı olarak da yaralar ve iyileşeleyen enfeksiyonlar hatta kangren ortaya çıkabiliyor. Bu durum ise kimi zaman bacağın kesilmesine kadar gidiyor. Diyabetik, ayak diyabet yaygınlaştıkça gelişiyor. Diyabetik hastalarda normal kişilere göre ayak kesilmesi 15 kat daha fazla görülüyor. Bu yüzden ayaklar düzenli olarak kontrol edilmelidir. Yaralar oluşur oluşmaz da hekime başvurulmalıdır. Çünkü diyabet hastalarının yaralarının iyileşmesi geç ve güçtür. Bu hastaların ayaklarını korumaları çok önemlidir. Bir yara iyileşmeyip kemiğe kadar ilerleyebilir ve enfeksiyonlara yol açabilir.
Erken teşhis çok önemli Diyabete bağlı olarak damarların tıkandığı ve bacağa kan gitmediği durumlarda, ilaçlarla kan dolaşımı ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Yıpranmış damarlar yerine yapay damarlar takılıyor. Ayrıca bu hastalara hiperbarik oksijen tedavisi uygulanıyor. Diyabetik ayak erken teşhis edildiğinde hem enfeksiyon gelişmesi önleniyor hem de ampütasyon riski gideriliyor. Ayrıca beslenme bozukluğu, his kaybı gibi sıkıntılar da azaltılıyor. Önemli olan hastaların erken dönemde doktora başvurması ve tedaviye erken başlanması...