El ele verirsek dünya kenti olacak
Sur diplerini, CahitSıtkıTarancı'nın,ZiyaGökalp'in evlerini; AhmetArif'in doğup büyüdüğü "GavurMahallesi"ni dolaştık saatlerce. Buraları daha sonra ballandırarak anlatacağım da, işin cücüğüyle, Diyarbakır İçkale Projesi'yle başlamak istiyorum bugünlük. Çünkü bu proje mühim ötesi. Çünkü bu proje hayata geçtiğinde Diyarbakır'ın turizm potansiyelini misli misli katlayacak bir muhteşem erek. KültürMüdiresiSongülGöksu hanımla konuşmuş sormuşum.
ZAYIFOLANTARAFIMIZ - Nedensaklıkentdiyorsunuzki?Herşeyayanbeyanortadakentte. - (gülerek) Diyarbakır saklı bir kenttir diyorum. Çünkü; kentteki tarih ve kültürel mirasın zenginliğine paha biçilmez. Örneğin surlar... Surlar mükemmel bir sanat eseridir. Dünyada hiçbir kaleye uymayan özellikler taşıyor. Ve arkeologlar surlarda yeni bulgulara rastlıyorlar. Surlar halen bizi şaşırtıyor. Ama koruma bilinci zayıf bizde ne yazık ki. - Saklıolankorumabilincimizmiaslında? En çok üzerinde durduğumuz konu, tarihi eserleri koruma bilincini geliştirmek. Bunu da sivil toplum örgütleri, belediyeler ve kamu kurumları olarak üstlenmek gerekiyor. Turizmin gelişmesiyle birlikte Diyarbakır'a büyük bir ekonomik girdi sağlanacak. Bu halk açısından da önemli bir motivasyon kaynağı olacak elbet. - Epeyyolalındıgörülüyor... Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokol çerçevesinde Saraykapı Semti'nde bulunan ve cezaevinin de içinde yer aldığı İçkale'nin restorasyonu yapıldı. Yaklaşık 6 bin metrekarelik alanda yer alan İçkale, Kültür Bakanlığı tarafından Kültür Merkezi'ne dönüşüyor.
ODEVAĞAÇLAR - Oağaçlarıgördümbüyülendim...Onlardatarihideğilmi? Elbette. Avluda gördüğünüz o ağaçlar en az 300yıllık. Kiliselerle, camilerin, sahabe türbelerinin neredeyse yan yana konuşlandığı bir hazine var orada. Tarihte 26medeniyete beşiklik etmiş Diyarbakır'ın tarihi mekânlarının yeniden turizme açılması için seferberlik ilan edildi.
TARİHİDOKU Bu bölgede de CezaeviveJandarmabirlikleri buradan ayrıldığı zaman projenin hayata geçirilmesi için çalışmalar başlayacak. Tarihi doku bozulmadan önemli bir adım atılacak. Mardin'den sonra, DiyarbakırSurları da DünyaKültürMirası'na aday gösterilecekmiş. Ayrıca bu proje hayata geçtiğinde başta inanç turizmi için gelenler dolduracak kenti. Sadece onların değil, dünyanın her yerinden meraklı insan yığınlarının da Diyarbakır'aakınedeceğini anlamak için müneccim olmak falan da gerekmiyor...