Tasarı neye yarıyor?
Dış politika uzmanları ve analistler herhalde boş durmuyor, başlığa aldığım soruya mantıklı bir cevap arıyorlardır. Ermeni soykırım tasarısı ne işe yarar? Doğru cevabı bulmak için doğru sorular sormak gerekiyor.
***
En dipteki soru şu olmalı: Osmanlı tebası olarak yaşayan Ermeniler'in 1915'te tehcir edilmiş ve zulüm görmüş olmaları, Amerika'nın umurunda mıdır? Hayır değildir. Belki kimi aydın Amerikalılar'ın, tarihçilerin umurundadır ama Amerika'nın hiç umurunda değildir. İki sebeple böyledir:
***
Birincisi, devletler acı, hüzün, keder, dostluk ve vefa gibi saiklerle hareket etmezler. İkincisi, bir milletin tarih içinde zulüm ve baskı yaşamış olmasından en son etkilenecek devlet, herhalde kurulurken yüz binlerce kızılderiliyi ortadan kaldıran, dünyada kan akıtmadık bölge bırakmayan Amerika olsa gerektir. Öyleyse gerçek nedir?
***
Kongre'ye getirilecek olan Ermeni soykırım tasarısı, birkaç önemli süreç için enstrüman olarak kullanılmak istenmektedir. Birincisi, Amerikan iç politikasında Ermeni oylarına göz kırpmak. 2008'te seçimler var. Ve Türk düşmanlığından beslenen gözü dönmüş Ermeni diasporası, sürekli nasıl kullanıldığının farkına varacak durumda değil. İkincisi, Demokratlar Kongre'den böyle bir tasarı çıkartmakla, suyu iyice ısınan Bush'çu çeteyi köşeye sıkıştırmayı planlıyor.
***
Ve bizim için en önemlisi anlamında, bu soykırım planı çok önceden kurulmuş görünen bir denklemi (veya dengeyi) bozmayı amaçlıyor. O denklem, AKP iktidarı ile Cumhuriyetçi Amerikan iktidarı arasında kurulduğu varsayılan denklemi zorluyor. Amerika'nın bölgedeki derin çıkarları ve planları, Irak'a müdahale etmeye gönülsüz görünen AKP iktidarını harekete zorluyor. AKP'nin son günlerde geçirdiği hareketlilik (sınır ötesi için tezkere girişimi) amaçlanan şeyin ne olduğunu gösteriyor. Fakat gelinen noktadaki paradoksa dikkat edilmesi gerek: Ermeni soykırımı girişimi ile Amerika'ya ateş püsküren Türk kamuoyu, Türkiye'yi Amerika'nın yöneliminde bir girişimle Irak bataklığına sürüklerse, 22 Temmuz'da yüzde 47 ile desteklediği AKP hakkında ne düşünmeye başlayacaktır?
***
Irak'a dalışla birlikte, ekonomik istikrarsızlık, dolar-lira paritesinde zıplamalar, borsanın dayak yemesi, yurttaşın bankalara olan, kredi, tüketim, konut ve otomobil borçlarının dayatması, sıcak paranın bir gecede vınlaması ve göbeğini kaşıyan adamların fikir değiştirmeye başlaması.
***
Ve ihtimal AKP'de tezkere sonrasında belirecek politik iç çatışmalar! Böylece Ermeni soykırım tasarısının neye yaradığını anlamış olduk. Bu suretle, medyadaki AKP akıl hocalarının ve senaryo kurmaylarının bir bayram molası bile veremeden, bu partiye yeni akıllar yaratmak için nasıl çabaladıklarını da anlamış olduk.