Yeni Anayasa ormanları halka açıyor
Yeni Anayasa, ormanlarla ilgili yeni düzenleme yapıyor ve halka açıyor. Yeni Anayasa'nın 131. maddesi, 23 Temmuz 2007'den önceki dönemi de kapsıyor. İlgili maddenin, 3 ayrı fıkrasına göre... a) Orman olarak korunmasında, bilim ve fen bakımından hiçbir yararı görülmeyen ve tarım alanlarına veya başka alanlara dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler, b) 23.7.2007 tarihinden önce, bilim ve fen bakımından, orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, meyvelik ve zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen yerler, c) Şehir, kasaba ve köy yapılanmalarının toplu olarak bulunduğu yerler, gerçek ve tüzel kişilere satılacak ve bedeli karşılığında kullanım hakkı verilecek.
Emlakçılaradikkat Yeni Anayasa'da, orman köyleri ve 2B olarak bilinen arsalar konusuna imkan verildiğini bilen emlakçılar harekete geçti. 2B ile bağlantılı bilgiler vermeye devam edeceğiz. Bu bakımdan, yeni Anayasa ve buna yönelik kanun çıkıncaya kadar vatandaşlarımızın orman içi ve orman yakını arsalarını, ucuza kapatmak isteyenlere karşı dikkatli olması ve beklemelerinde yarar var. Ne zamana kadar? Yeni Anayasa, 2008 Mart ayında çıkar, Nisan ayında düzenlemeler başlar. Vatandaşlarımız, gelecek yılın Nisan ayına kadar beklesin, imkanlar artacak.
Antalyabaşta 2B sorunu Türkiye'de en fazla Antalya'da yaşanıyor. Bu ilde orman vasfını kaybetmiş araziler 45 bin 548 hektarlık alana yayılıyor. Diğer illerde ise durum şöyle: Mersin'de 39 bin 287 hektar Balıkesir'de 34 bin 887 hektar Ankara'da 31 bin 706 hektar Adapazarı'nda 29 bin 643 hektar İstanbul'da 18 bin 233 hektar İzmir'de 14 bin 772 hektar
İlçeler... Orman vasfını yitirmiş arazilerin 22 bin 233 hektarlık bölümünde, yerleşim yerleri var. İstanbul'da bazı ilçeler bu arazi üzerinde. 2B arazilerinin yüzde 4.7'sini oluşturan yerleşim yerlerinin 6 bin 624 hektarı üzerinde ilçe, 8 bin 514 hektar üzerinde belde, 7 bin 35 hektar üzerinde köy bulunuyor. 2B alanlarının fiili kullanım durumu ise şöyle: Sera alanı 2 bin 365 hektar Narenciye alanı 8 bin 41 hektar Zeytinlik, fındıklık, meyvelik, bahçelik 111 bin 115 hektar Ekili alanlar 294 bin 206 hektar, Otlak, yaylalar 35 bin 419 hektar
Hassasnokta 1974 yılından 2006 yılı sonuna kadar, bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş alanlardan 473 bin 419 hektarın, 2B uygulaması ile orman rejimi dışına çıkartıldığı belirlendi. Yanan yerlerde, 2B uygulaması olacak mı, olmayacak mı? İşte hassas nokta. Toplumun bazı kesimlerinin endişe ettiği, orman yangınlarının 2B uygulamalarıyla irtibatlandırılması yanlış bir düşünce. Yanan ormanlarda kanun gereği 2B uygulaması yapılamaz, yanan orman sahaları üzerinde özel mülkiyet, özel tasarruf söz konusu olamayacak. Fiilen orman olmayan yerlerin, hukuken orman sayıldığı düzenlemenin halkın tepkisini çektiği kaydedildi. Bunun karşılığı olarak da başta yangın olmak üzere şiddetli bir orman tahribatı yapıldığı, daha sonra hatadan dönmek ve bu sahaları orman sınırları dışına çıkartabilmek için çareler arandığı, çeşitli Anayasal ve yasal düzenlemeler yapıldığı belirtildi.