9 ilimize 9 yeni üniversite
Milli Eğitim Bakanlığı, 9 ilimize daha 9 üniversite kurmak için kolları sıvadı. MEB kanun tasarısını Meclis'ten geçirdiği taktirde, 9 ilimiz daha 2008 yılına üniversiteyle "Merhaba" diyecek. Şırnak, Hakkari, Ardahan, Iğdır, Gümüşhane, Bayburt, Yalova ve Bartın böylelikle üniversitelerine kavuşmuş olacak. Bu üniversitelerin isimlerine ise milletvekillerinin önerilerine göre karar verilecek. Son yılların popüler ismi Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Erdoğan Teziç, hassas siyasi konulardaki çıkışlarıyla dikkat çekiyor. Son olarak, türban konusunda üniversite rektörlerini olağanüstü toplantıya çağırdı ve sert açıklamaları dikkat çekti. Başbakan Tayyip Erdoğan ise "Herkes işine baksın" diyerek aynı sertlikte karşılık verdi. Erdoğan Teziç'in görevi 8 Aralık'ta bitiyor. Gözlerin YÖK'e çevrildiği sırada, bir haber bomba gibi patladı. AKP'nin 4 kurucusundan biri olan ve siyasetten çekilen Başbakan'ın eski yardımcısı Doç. Dr. Abdüllatif Şener'in, YÖK Başkanı olacağı öne sürüldü. Kulislerde sık sık anılan Abdüllatif Şener ismi üzerinde tartışmak, eski bakanın YÖK Başkanı olamayacağı anlamına gelir. Çünkü Abdüllatif Şener'in akademik unvanı doçent. Şimdiye kadar görev yapan rektörlerin ve dekanların tamamının profesör olması, Abdüllatif Şener'in YÖK Başkanı olmasının önünde bir engel. TOBB Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan Şener'in 8 Aralık'a kadar profesör olması da zor.
YÖKbombası YÖK ataması, tansiyonu yükseltecek gibi... 8 Aralık sonrasında türban tartışmalarıyla ilgili yeni bir durum ortaya çıkar mı bilinmez. Yeni Anayasa'nın halk oyuna sunulması 2008 yılının OcakŞubat ayını bulacak ve kılık ve kıyafet ile ilgili madde çok tartışılacak. Anayasa'yla ilgili tartışmalardan önce YÖK Başkanlığı'na gelecek isim de çok konuşulacak. Bunun yanı sıra YÖK üyelerinin seçimine yönelik düzenlemeler de söz konusu olacak. YÖK 11 kişiden oluşacak, 6'sını Bakanlar Kurulu, 5'ini ise üniversiteler seçecek. 3 yıl süreyle YÖK Başkanlığı yapacak kişi, kulisleri de hareketlendirecek.
Partilerdevrede Daha önce yazdığımız gibi, 1 Ekim'den sonra Meclis'te grubu bulunan ve parlamento dışında kalan muhalif partiler de devreye girmiş olacak. Partiler, Prof. Dr. Ergun Özbudun ve arkadaşlarının hazırladığı Sapanca metni üzerinde çalışıyor. 1 Ekim'den sonra TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu da etkili isimler arasında yer alacak. Burhan Kuzu Hoca, başkanlık sistemleri üzerinde uzman bir isim. AKP'den milletvekili seçildikten sonra TBMM Adalet Komisyonu Başkanlığı'na gelen eski DYP'li Ahmet İyimaya da devreye girecek. Meclis Başkanı Köksal Toptan, "Anayasa tartışmalarında topu siz alın" şeklindeki açıklamalara, "Görev verilirse yaparız" cevabını vermişti. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD dönüşü "Tamam" diyeceği metin ortaya çıkınc, yeni Anayasa tartışmaları yine alevlenecek.
21Ekimhalkoylaması 21 Ekim'de "11. Cumhurbaşkanı'nı halk seçsin mi?" referandumu yapılacak. Sonuçlar yüzde 85-90 civarında "Evet" olacak. 22 Ekim'de, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi de tartışılacak ve Anayasa tartışmaları yüksek platformlara taşınacak. İşin ilginç yanı, yeni Anayasa'yı hazırlayan Prof. Dr. Özbudun, Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin referandum sonrası 5 yıla ineceğini belirtiyor. Referandum, 5+5 formülünü çıkaracağı için, sonuç olarak Gül'ün görev süresi tartışmaları dikkat çekecek. Bazı partiler, daha ileri gidip referandum sonrası Gül'ün çekilmesini isteyebilir, yeni Cumhurbaşkanı'nı Kasım ayında halkın seçmesi üzerinde durabilirler. Ekim ayı çok heyecanlı geçecek. 21 Ekim sonrası ise bayağı canlı.