Yassıada kararları
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ne zaman Kayseri'ye gidecek. Memleketi sabırla bekliyor. Gül gelecek hafta yavru vatan Kıbrıs'a gidecek. Kayseri gezisi bundan sonra gündeme gelebilir. Merhum hayırsever Kadir Has'ın çocukları, Kayseri'de 4 okul yaptırdı. İsimlerini Celal Bayar, Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu koydu. Cumhurbaşkanı Gül, okulların açılışı için Kayseri'ye bekleniyor. Türk milleti demokrasi şehitlerini unutmuyor. 15 Eylül 1961 yılını da unutmuyor. Aradan yıllar geçti, bugün 16 Eylül. Yıllar önce bugün gazeteler siyah çıktı. Neden? Yassıada kararları açıklandı. 15 idam, 31 ömür boyu hapis, 408 hapis, 133 beraat... Rahmetli Adnan Menderes hap içerek hayatına son vermek istedi. Hasta yatağında olduğundan karar toplantısına katılamadı.
Üçdemokrasişehidi 15 idam kararından 3'ü, milletin gözyaşları arasında uygulandı. Adnan Menderes, Hasan Polatkan, Fatin Rüştü Zorlu asıldı. Celal Bayar, yaşının ileri olması nedeniyle ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. O dönemin İçişleri Bakanı Namık Gedik, tutuklu bulunduğu yerin penceresinden atlayarak hayata veda etti. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, uzun yıllar Kayseri Cezaevi'nde kaldı. Kadere bakın ki 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Kayserili. Bayar, Kayseri'deyken Gül, okumak için İstanbul'a gidiyordu.
Dörtkurucu Cumhuriyetimiz, demokrasi hazırlığını 1946 yılında tamamladı. Democrat Parti'yi 4 isim kurdu. Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan, Fuat Köprülü, AKP'yi de 4 isim kurdu. Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Bülent Arınç ve Abdüllatif Şener. Celal Bayar Cumhurbaşkanlığını aldı, Adnan Menderes Başbakan oldu, Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığını Gül'e bıraktı, başbakan kaldı. Tarih, Bayar-Menderes kaderini, Gül ve Erdoğan üzerinde yaşıyor. Refik Koraltan, Bülent Arınç gibi Meclis Başkanı oldu. Koraltan da bir dönem Bayar-Menderes ikilisi ile ayrıldı, Arınç'ın sessizliği gibi. Dışişleri Bakanı fuat Köprülü de o dönem geri çekilmişti, Abdüllatif Şener gibi... Günümüzde aktif siyaset Gül-Erdoğan üzerinden yürüyor ve yürütülmek isteniyor. O dönemde Bayar-Menderes arasına kara kedi sokma planları yürütülmüştü. Tarihe dikkat, duayen siyasetçiler, "O dönemi aynen yaşıyoruz" diyor. O dönemin İsmet Paşa'sı, bugün Deniz Baykal. O dönemin Osman Bölükbaşı'sı, bugün Süleyman Demirel olabilir mi?
Bölükbaşı... Rahmetli Osman Bölükbaşı'nın oğlu Deniz Bölükbaşı, bugün MHP Ankara Milletvekili. Babası Osman Bölükbaşı, rahmetli Bayar ve Menderes gibi CHP'den ayrılıyor, Millet Partisi'ne geçiyor. Millet Partisi, Cumhuriyetçi Millet Partisi, bugünün MHP'sine annelik ediyor. Partiler, siyasetçiler ve tarih, tekerrür mü ediyor? 15 Eylül 1961 yılını milletimiz unutmuyor, Yassıada kararları o gün açıklandı. Nur içinde yatsınlar.