Hatay Devleti'ni 2 Eylül'de kurduk
28 Ağustos günü, TBMM' de Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılıyordu. TBMM Bakanlar Kurulu koltuklarında, Başbakan Erdoğan, sağında Abdullah Gül, solunda Başbakan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin ve Abdüllatif Şener vardı. 31 Ağustos günü, Başbakan Erdoğan, yanında Başbakan Yardımcıları Hayati Yazıcı, Cemil Çiçek ve Nazım Ekren... 2 gün içinde neler oldu? Siyaset, insanların kaderini nasıl belirliyor? 2 gün içinde, Abdullah Gül Cumhurbaşkanı olarak, Abdüllatif Şener siyaseti bırakarak, Erdoğan' ın yanından çekildi. Şahin, Adalet Bakanı olarak, arka sıraya gitti. 2 gün önce sade milletvekili olan Hayati Yazıcı ve Nazım Ekren, 2 gün sonra Erdoğan' ın yanında ikinci ve üçüncü adam olarak yerlerini aldı. 2 gün içinde, Erdoğan' ın hassas adamları değişti. Buna "Demokratik değişim" derler. Sandık nelere muktedir. Bu sandık, 1938 yılında Türkiye tarihine de damgasını vurmuştu. 2 Eylül 1938 günü Hatay Millet Meclisi toplandı, Hatay Devleti' nin kurulmasına karar verdi. Hatay Devleti' nin Cumhurbaşkanlığı' na Tayfur Sökmen, Başbakanlık' ına ise Abdurrahman Melek seçildi. Bugün 2 Eylül, Hatay Millet Meclisi' ni ve Türkiye Büyük Millet Meclisi' ni göz önüne getirin. Büyük Atatürk hasta yatağında, büyük amaçlarından birini daha gerçekleştirdi. Topla, tankla değil, diplomasiyle. Büyük Türk Devleti sadece savaşmayı değil, masada da kazanmasını bilir. İşte Hatay.
Seçimler 1939 yılında genel seçimler yapıldı. Hatay Devlet Başkanı Tayfur Sökmen Antalya Milletvekili, Hatay Başbakanı Abdurrahman Melek ise Antep Milletvekili oldu. 23 Haziran 1939 yılında, Hatay Devleti Türkiye Cumhuriyeti' ne katıldı. Hatay Devleti, önce Antakya, İskenderun ve Kırıkhan ilçelerini içeriyordu. Sonra Reyhanlı, Yayladağ da bunlara katıldı. 7 Temmuz 1939' da Antakya' daki Fransız askerleri, bir daha geri gelemeyecek şekilde Türkiye' den ayrıldı. Hatay ilimize Vali olarak Emniyet Genel Müdürü Şükrü Sökmen Süer atandı.
Sine-i millet Hatay' ın tarihi, sandıklarda etkisini hep sürdürür. 1987 yılında yapılan genel seçimlerde, Hatay Cumhurbaşkanı rahmetli Tayfur Sökmen' in oğlu Murat Sökmenoğlu, DYP Milletvekili olarak Meclis' e girdi. 1989 yılında rahmetli Turgut Özal, Cumhurbaşkanı seçildi. Murat Sökmenoğlu, "Özal seçilirse sine-i millete dönerim" demişti. Milletvekilliğinden istifa etti, sözünü yerine getirdi. 1991 genel seçimlerinde, Başbakan Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk oldu. Murat Sökmenoğlu, Cindoruk' un vefakar hareketi ile TBMM Başkan Danışmanlığı' na getirildi. Sökmenoğlu, 1999'da MHP Milletvekili olarak Meclis' e geldi. TBMM Başkanvekili olarak, 2002'ye kadar görev yaptı. Babası Atatürk' ün kanatları altında Hatay Devleti Cumhurbaşkanı, oğlu büyük Türk siyaset ve devlet adamları Demirel, Cindoruk ve Bahçeli' nin yanında siyasette yoluna devam ediyor. Rahmetli Alpaslan Türkeş' in, Mithat Melen' in, Adnan Öztrak' ın, Koca Reis Sadettin Bilgiç' in çocukları da TBMM' de. Siyasette, "babalar ve çocukları" bir başka yazı konusu...
|