Cumhurbaşkanı Gül, Bayar, Özal, Demirel
Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı yeminini edip Çankaya Köşkü' ne çıktı. Ahmet Necdet Sezer ile vedalaştı. Sonra çalışma odasına gitti ve eski cumhurbaşkanlarının fotoğraflarına teker teker baktı. Bazı fotoğraflarda derin derin düşündü. Çankaya Köşkü' ndeki salonda bulunan rahmetli Celal Bayar ve Turgut Özal ile Süleyman Demirel' in fotoğraflarına bakarken, gözünün önünden 1969 yılından sonraki siyasi hayat film şeridi gibi geçti. Cumhurbaşkanı Gül' ün hayatında 1969 yılının özelliği neydi? Gül, hayatında ilk kez, siyaset için meydanlara bu yıl çıktı. Seçim sathına gitti. Aile dostu, hocası Süleyman Karagülle, 1969 seçimlerinde Aydın adayı olmuştu. Onu desteklemek için Aydın' da ilk seçim konuşmalarına başladı. Yanında dayısı Prof. Dr. Ahmet Şatoğlu vardı. 1969 seçimleri ve sonrasındaki gelişmeler, siyasi hareketlerin de hep öncüsü oldu. Süleyman Demirel ve Adalet Partisi, 1969 seçimlerini tek başına kazandı. Rekor oyla geldi ve ikinci kez seçimin galibi oldu (1965 ve 1969 seçimleri). Demirel, bir siyasi taktik hatası yaptı. Partinin ağır topu, rakibi Saadettin Bilgiç ve arkadaşlarını kabine listesine almadı. Bilgiç ve arkadaşları, siyasi afla siyasete dönen demokratların, eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve arkadaşlarının desteği ile harekete geçtiler. Demirel' in bütçesine kırmızı oy verdiler, AP' yi iktidardan düşürdüler.
Fotoğraflar... Cumhurbaşkanı Gül' ün gözünün önünden Bayar, Özal ve Demirel' in siyasi hayatı geçti. 1970-1980 arasında Süleyman Demirel-Turgut Özal beraberlikleri, çekişmeleri... Demirel, Özal' ı milletvekili adayı yapıyor. Özal, MSP' den İzmir adayı oluyor ve kaybediyor. 1977 seçimlerini kaybeden Özal, Demirel' in Başbakanlık Müsteşarı, DTP Müsteşar Vekili oluyor. 12 Eylül 1980 Harekatı, Özal' ı, Başbakan Yardımcılığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı' na getiriyor. Aynı, Gül' ü getirdiği gibi. Devlet Bakanlığı, Başbakanlık, Başbakan Yardımcılığı ve Cumhurbaşkanlığı... Rahmetli Özal' ın gerçekleştiremediği bir hedefi vardı. 1980 sonrası, ANAP iktidarda... Demirel ve DYP' si, sert muhalefet yapıyor. "ANAP ile DYP'yi birleştirmek, Kenan Evren sonrası Demirel'i Cumhurbaşkanı yapmak." Uzlaşma olmadı. Çankaya' ya kendi yerine, Demirel' i çıkartmak... Kadere bakın, Erdoğan, "Çankaya'ya çıkmak yerine Gül'ün önünü açtı". Siyasi hayat nasıl kaderini örüyor. "İsimler değişiyor, olaylar hep aynı." Özal, hakkın rahmetine kavuşuyor, Demirel Cumhurbaşkanı. 1969 yılında seçim meydanlarına çıkan Gül' ün hayatına, Bayar, Özal, Demirel elbette yol gösteriyor.
Örnek Özal mı? Cumhurbaşkanı Gül' ün, Özal'ı Çankaya' da kendisine örnek olarak alacağı belirtildi. Bize göre, "Bayar'ı, Özal'ı, Demirel'i" örnek alacak. Çünkü onların siyasi hayatı içinde yetişti, siyaset yaptı. Dış politikayı biliyor, dünya dengelerini biliyor. Davranışlarda dinamizm, hareket ve etkenlik olacak. Onlar gibi atak olacak. 28 Ağustos' ta Cumhurbaşkanı seçildi. Durum ne? Türkiye' nin Dışişleri kadroları kimler? Cumhurbaşkanı Gül (Dışişleri eski Bakanı), dış politikaya ağırlık veren Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, TBMM Dışişleri Komisyon Başkanı Murat Mercan, AKP Dışişleri'nden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli. Devletin ve hükümetin tepesi, Dışişleri fonksiyonları ağırlıklı. Özal da, Demirel de Dışişleri hareketi içinde yoğundu. İsimler değişir, olaylar, ülkenin kaderini belirler. Önemli olan, örnek olanların güçlü olmasıdır.
|