İnternet medyasında ilginç anketler
Türkiye, internet medyasıyla 1993'te tanıştı. 14 yılda, geleneksel yazılı ve görsel medyaya ciddi alternatif oldu. İnternet Medyası Derneği ise 24 Mayıs 2005'te kuruldu. Türkiye, bugün 22 milyon internet kullanıcısı ile Avrupa'da 6. sırada bulunuyor. İnternet Medya Derneği Başkanlığı'nı Hadi Özışık, başkan yardımcılığını Mahmut Kurşun, genel sekreterliğini Tanyel Yılmaz, saymanlığını ise Ahmet Burak Dervişoğlu yapıyor. Şeref Oğuz, Peyami Tek, Burak Büyükdemir ise Yönetim Kurulu üyeleri. Bu dünyadan bazı rakamlar vermek istiyorum. Avrupalılar'ın yüzde 38.9'u internet kullanıcısı. Avrupa ülkeleri arasında en fazla internet kullanan ülke, 50 milyon 472 bin kişiyle Almanya. Dünya internet istatistikleri verilerine göre; Almanya'yı, 37.6 milyon kişi ile İngiltere, 30.8 milyon kişi ile Fransa, 30.7 milyon kişi ile İtalya, 28 milyon kişi ile Rusya, 22 milyon kişi ile Türkiye, 19 milyon kişi ile İspanya, 12 milyon kişi ile Hollanda ve 11.4 milyon kişi ile Polonya izliyor. Türkiye nüfusunun yüzde 21.1'inin internet kullandığı belirtiliyor.
Anketler... İnternet medyasını taradım, ilginç anketler yapılıyor. Binlerce katılımcı var, ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor, bakmak ve yorumlamak gerekir. Bunlardan birkaç örnek: * "Kenan Evren yargılansın mı?" Yüzde 78.7 "Evet", yüzde 18.2 "Hayır". * Cumhurbaşkanlığı referandumunda yüzde 80.1 "Evet", yüzde 15.8 "Hayır". * TÜSİAD'ın çıkışlarını yüzde 74.1 desteklemiyor, yüzde 14.3 destekliyor. * "Cumhurbaşkanı'nın yetkileri kısıtlansın" yüzde 48.7, "Başkanlık sistemi olsun" yüzde 36.6. * "Solu kim toparlar?": Mustafa Sarıgül yüzde 31.5, Ahmet Necdet Sezer yüzde 24.1, Hikmet Çetin yüzde 12.5, Deniz Baykal yüzde 10.3, Kemal Derviş yüzde 8.1, Celal Doğan yüzde 6.6, İlhan Kesici yüzde 6.1, Zülfü Livaneli yüzde 5.8, Erdoğan Teziç yüzde 5.1, Tarhan Erdem yüzde 4.8, Gülsün Bilgehan yüzde 2.2.
Kenan Evren 1982 Anayasası'nın geçici 15. maddesi, Kenan Evren dönemini koruyor. Yeni Anayasa'da böyle bir koruma bulunmuyor. Kenan Evren gazetecilere, "Bizi yargılasınlar, korkumuz yok" diye açıklama yaptı. 1982 Anayasası'nda geçici 15. maddede, "Milli Güvenlik Kurulu'nca kurulmuş hükümetler, Danışma Meclisi hakkında her türlü karar ve tasarruflarından dolayı cezai, mali ve hukuki sorumluluk iddiası ileri sürülemez. Bu maksatla herhangi bir yargı merciine başvurulamaz" denilmektedir. Aradan 25 yıl geçti. Hukuk çevreleri, madde kaldırılsa bile, zaman aşımı nedeniyle "Yargılama olamaz" düşüncesinde. Buna rağmen Kenan Evren, "Yargılanmak istiyoruz" demektedir. Milli Güvenlik Konseyi üyelerinden, Jandarma eski Komutanı Sedat Celasun vefat etti. Diğer üyeler Kenan Evren, Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer, o dönemin Başbakan'ı Bülent Ulusu idi. Başbakan Yardımcısı olarak Turgut Özal görev yaptı. Anketlerde birçok site, kontrol sistemi kurdu. İkinci kez kullanımına imkan vermemek için şifre kullanılıyor. Oy verenler kimliğini gizli tuttuğu için çekinmeden oy kullanabiliyor. Bu anketlerde verilen cevaplar üzerinden tam değerlendirmek yapmak hatalı olabilir, ama bir konuda fikir vermesi bakımından önemine işaret etmek gerekir. Bazı büyük gazetelerin canlı bir olay hakkında yaptığı anketlere milyon civarında katılım olmaktadır. İnternet Medya Derneği Başkanı Hadi Özışık, "160'ın üzerinde üyemiz, 200'ün üzerinde site bulunuyor. Yasa tasarısı üzerinde çalışıyoruz. Reklamcılığı artırmak lazım. Türk demokrasisi için internet medyacılığı çok önemli görevler yapacaktır" dedi.
|