Seçim Kanunu değişiyor, Türkiye barajı düşüyor
Genel seçimlerde Türkiye barajı yüzde 10'un altına inecek. Anayasa değişikliğine paralel, Seçim Kanunu değişikliği de gündeme geliyor. Ülke barajı yüzde 7 veya yüzde 5 olacak. En geç 2011 yılının Temmuz ayında yapılması gereken genel seçimlerde bu barajı geçen partiler Meclis'te temsil imkanı bulacak. Yeni Anayasa'ya paralel Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu hazırlanıyor. Son seçimde meydana gelen siyasi gelişmeler nedeniyle, genel seçimlerde yüzde 10 barajının uygulanmasına gerek olmadığının anlaşıldığı vurgulandı. Seçim Kanunu'nda, partilerin ittifak yaparak seçime girmeleri, liderlerin partilerinden istifa ederek seçime girme durumu da ortadan kaldırılacak.
Referandum... CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 21 Ekim'de yapılacak referandum konusunda çıkış yaptı. 21 Ekim'de "Evet" çıktıktan sonra, 11. Cumhurbaşkanı için 40 gün içinde seçimlere gidilmesinin şart olduğunu söyledi. Baykal, "Yoksa kriz çıkar!" uyarısında bulundu. Deniz Baykal, 21 Ekim öncesi hemen 1 maddelik Anayasa değişikliği yapılmasını, CHP'nin buna destek vereceğini, referandum yapılırsa sonuçlarına herkesin katlanması gerektiğinden bahsetti. Ankara'daki havaya göre, Yüksek Seçim Kurulu'nun, referandum sonrası bir Cumhurbaşkanlığı seçimine ihtiyaç bulunmadığını, 11. Cumhurbaşkanı'nın seçildiğini işaret ederek, 12.'nin halk tarafından seçilmesine karar vermesi bekleniyor. Bu bekleyiş arasında, ana muhalefet partisi CHP'nin "Kriz olur" uyarısı dikkati çekti. AKP, 40 gün içinde seçim yapılmasını öngören maddeyi referandumdan çıkartmak için harekete geçti. AKP kurmay heyeti, yeni Anayasa açıklamasının, referandum sonrasına bırakılmasına karar verdi. Yeni Anayasa tartışmalarının, referandumu gölgelemesi istenmedi. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, metnin açıklanmasından sonra aktif olarak devreye gireceklerini söyledi. Bir Anayasa hocası olan Prof. Dr. Kuzu, başkanlık sistemi konusunda uzman olarak tanınıyor.
'Güzel madde' Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün açıklamaları, siyasi çevrelerde dikkatle değerlendiriliyor. Hilmi Paşa, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi ile ilgili ilginç bir yorum yaptı: "35. madde güzel maddedir. Siyasette fren yapar. Çünkü partiler bazen aşırılığa gidebilirler, ama bu madde engeller." Bu madde, hassas tartışmalarda gündeme geliyor. Bu madde nedir? TSK İç Hizmet Kanunu, Madde 35: "Silahlı Kuvvetler'in vazifesi, Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır." Hilmi Paşa, Genelkurmay Başkanı'nın Başbakan'a bağlı olması konusunda da bir açıklama yapıyor: "Batı'da genelkurmay başkanları gençtir. Bizde 60 yaşın üstüdür. Bu bakımdan Başbakan'a bağlı olması olumludur." Irak'ta bulunan Amerikan askerlerinin, Türkiye-Irak sınırından geçerek, İskenderun üzerinden geri çekilmeleri konusu, gelecek aylarda gündemin birinci maddesi olacak. "Tezkere gerekir, gerekmez" sözleri şimdiden geçiyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan, 15 gün arayla ABD'ye gidecek, Amerikan Cumhurbaşkanı Bush ile görüşecekler. Irak'tan Amerikan askerlerinin Türkiye topraklarından geri çekilmesi gündeme gelecek.