Ağır kaldırmak sağlığı tehdit ediyor. Hastalık nedenlerinin yüzde 15'ini oluşturan bel fıtığı kalça ve bacaklarda ağrı ile sinyal veriyor....
Baş ağrısından sonra insanları tıbbi tedavi aramaya zorlayan en önemli ikinci ağrı nedeni olan bel ağrıları, tüm hastalık nedenlerinin yüzde 15'ini oluşturuyor. Bel ağrısının yaşam boyunca görülme sıklığının yüzde 60-90 arasında değiştiğine dikkat çeken Avcılar Medicana Hastanesi Nöroşirurji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Kayalı, bel fıtığıyla ilgili şu bilgileri verdi:
AĞIR KALDIRMAKTAN KAÇININ Bel fıtığı, omurgayı oluşturan omurlar arasındaki, yüzde 70-80'i su olan, omurganın yükünü taşıyan "disk" dediğimiz yastıkçıkların yırtılarak, içindeki maddenin dışarı çıkıp, omurilikten çıkan sinir köklerine yaptığı bası sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Bel fıtıklarının 3'te 1'ine ağır şeyler kaldırma, ters bir hareket, 3'te 1'ine çarpma, düşme, kaza gibi travmatik faktörler neden olur. Kalan bölümü ise ortada herhangi bir sebep yokken kendiliğinden oluşur. Bel ağrılarının ancak yüzde 1 ila 3'ü bel fıtıklarına bağlıdır. Bel fıtığı ağrıları, öncelikli ve ağırlıklı olarak kalçadan başlayıp uyluğa, bacağa vurur. Özellikle kalçadan başlayıp bacağa hatta ayak ve topuğa kadar yayılan ağrılar ki, halk arasında siyatik ağrısı diye bilinen 'syatalji' tarzındaki bu ağrılarda, bel fıtığı akla gelmelidir. Sadece bel ağrısının olması tek başına bel fıtığı olduğu anlamını taşımaz. Gün içerisindeki çalışma şartlarının biomekanik etkileriyle oluşan mekanik bel ağrılarından, omurilik tümörlerine kadar geniş bir yelpazede bulunan hastalıklar da bel ve bacak ağrılarına sebep olabilir.
TEKNOLOJİYLE YÜZDE 100 TANI Bel fıtığının en önemli bulgusu, siyatik ağrısı şeklinde belden başlayıp kalça ve bacağa kadar yayılan ağrıdır. Uyuşukluk da en sık rastlanan şikayetlerdendir. Bunun dışında bel fıtığı ciddi boyutlara ulaşmış ise, bacakta ya da ayakta, ayak parmaklarının hareketlerinde kuvvet kaybı gelişebilir. Bazı refleks değişiklikleri, 200 metre mesafenin altında ağrı nedeni ile yürürken durmak zorunda kalmak, idrar, gaita kaçırma, erkeklerde empotans dediğimiz penisin sertleşmesinde problem olması, bel fıtığının ciddi bulguları arasında yer almaktadır. Bizim bel fıtığı tanısını koymaktaki en önemli başlangıç noktamız, hastanın yakınmaları ve öyküsü ile birlikte değerlendirdiğimiz muayene bulgularımızdır. Bundan sonra radyolojik görüntüleme teknikleri gelir. Bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans (MR) sayesinde yüzde100'e yakın oranlarda bel fıtığı tanısını koyabiliyoruz.