Türkiye milletvekilliği
Yeni Anayasa taslağına, "Türkiye milletvekilliği" sistemi konuldu. 550 milletvekilinden 100'ü, bu sistem için seçilecek. Bu sistemin Türk siyaseti için çok önemli imkanlar sağlayacağı açıktır. 21 Ekim'deki referandumda, halkımızın vereceği karar sayesinde genel seçimlerin 4 yılda 1 yapılacağı ortaya çıkacak. Zamanında yapılırsa, önümüzdeki genel seçimler 22 Temmuz 2011 yılında gerçekleşecek. Meclis karar alırsa, daha erken bir tarihte seçim olabilir. 2011 seçimlerinde "Türkiye milletvekilliği" sistemi uygulanacak. 450 milletvekili "il"den, "Türkiye milletvekili" ise ülke çevresinden seçilecek. Seçime girecek partiler, ayrıca 100 "Türkiye milletvekili" sıralaması yapacak ve Yüksek Seçim Kurulu'na bildirecek. Seçimler sonunda, partiler ülke çapında aldıkları toplam oy yüzdesi üzerinden, "Türkiye milletvekili" çıkartacak. 2007 Temmuz seçimlerinde bu sistem uygulansaydı; AKP yüzde 47 oyla 47, CHP yüzde 20 oyla 20, MHP yüzde 15 oyla 15 "Türkiye milletvekili" çıkartacaktı.
Liderler dışta İşte bu sistemin siyasete getireceği önemli katkılardan biri de, yüzde 10 ülke barajını aşamayan partilerin liderleri ve kurmayları açısından önem kazanıyor. Yüzde 10 barajını aşmasa bile, toplam olarak seçimde alınan yüzdeyle baraj altında kalacak partiler de "Türkiye milletvekili" çıkartma imkanı bulacaktı. Demokrat Parti yüzde 5 oy aldı, sistem olsaydı Genel Başkan Mehmet Ağar ve 4 arkadaşı, Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan ve 2 arkadaşı, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan ve 1 arkadaşı "Türkiye milletvekili" olacaktı. Bu sistem olsaydı, muhtemelen ANAVATAN Partisi seçime katılır, Genel Başkan Erkan Mumcu ve birkaç arkadaşı "Türkiye milletvekili" olur, Meclis'e girerdi. 2011 seçimlerinden yüzde 1 oy alacak partinin Genel Başkan'ı, "Türkiye milletvekili" olabilecek.
Kurucu Meclis Parti-teşkilat kıskançlıklarına, delege kavgalarına, çekişmelere girmekten kaçınan, okumuş, önemli mevkilerde bulunan isimlerin daha rahat siyasete girmelerine "Türkiye milletvekilliği" sistemi yardımcı olacaktır. Liderler, parti listelerine koymayacağı, bakan yapabileceği isimlerin bir bölümünü buradan Meclis'e getirecektir. 1982 Anayasası ile daha önce uygulanan "Cumhuriyet Senatosu" kaldırılmıştı. 1961 Anayasası'na göre, çift Meclis vardı, Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu. Cumhuriyet Senatosu, Millet Meclisi'nin ataklarına akil adamları ile denge sağlıyordu. Yüksek okul mezunu olmak gerektiği için, okumuş, yüksek mevkilerde bulunan isimlerin buraya gelmeleri sağlanıyordu. "Türkiye milletvekilliği" sistemi, bir açıdan bu görevi yapabilir. Rahmetli Turgut Özal, bu sistemi düşündü, uygulamaya sokamadı. 1995 yılında uygulanacaktı, Anayasa Mahkemesi'ne takıldı. Milletvekili sayısı 450 idi, sistem iptal edilince 100, 450'ye eklenmiş ve milletvekili sayısı 550'ye çıkmıştı.