Okula başlayacak her 20 çocuktan ve okula giden her dört öğrenciden biri görme bozukluklarından etkileniyor. Uzmanlar ebeveynlere 'Okul öncesi mutlaka göz kontrolü yaptırın' diyor.
BAHÇELİEVLER Medicana Hastanesi Göz Sağlığı Uzmanı Dr Atilla Kıral, çocukların okula başlamadan önce mutlaka göz kontrolünden geçirilmesi gerektiğini söyledi. "Okul öncesi çocukların yüzde 80'i göz muayenesinden geçmiyor" diyen Dr. Kıral, çocuklarda ortaya çıkan göz hastalıklarının geleceklerini bile etkileyebileceğini belirtti. Tedavi edilmemiş göz problemleri öğrenme kabiliyetini de etkiliyor. Görme problemleri okul öncesi çocukların yüzde 5- 10'unu, okul çağı çocuklarının ise yüzde 20-30'unu etkiliyor. Göz sağlığının korunmasında düzenli kontrolün rolü büyük. Görme tembelliği, şaşılık, renk körlüğü gibi önemli sorunların erken tanısı için düzenli göz muayenesinin şart olduğunu anlatan Dr. Atilla Kıral, "Okul öncesi çocukların yüzde 80'i göz muayenesinden geçmiyor. Bu nedenle birçok göz problemine erken tanı konulamıyor" diye konuştu. Dr. Kıral, çocuklarda sık görülen göz hastalıklarını şöyle sıralıyor:
GÖZ TEMBELLİĞİ Halk arasında 'göz tembelliği' olarak bilinen Ambliyopi, küçük yaşta en sık rastlanan göz rahatsızlığıdır. Ambliyopi, 'az gören gözün çocukluk çağında gerekli şekilde tedavi görmemesi' olarak tanımlanıyor. Görme tembelliğinin oluşumunda şaşılık veya iki gözün görme kalitesindeki farklılık önemli bir etken oluşturuyor. Her iki durumda da, bir göz diğerine göre üstün hale geçiyor ve kuvvetli göz görmesi, zayıf olan gözü bastırıyor. Dr. Atilla Kıral, "Bu durum tedavi edilmezse zayıf olan göz kullanılamaz hale gelir. Bu nedenle özellikle annelerin çok dikkat etmeleri gerekir" diyor.
ŞAŞILIK DEYİP GEÇME Şaşılık, öncelikle toplumumuzda estetik bir sorun olarak görülse de, tedavi edilmediğinde görme tembelliğiyle sonuçlanabiliyor. Bir gözün baktığı cisme doğru diğer gözün aynı hizaya gelmemesi olarak tanımlanan şaşılıkta, bir gözün arada sırada ya da sürekli olarak içe doğru kaydığı görülür.