Her hamileliğin bazı riskleri vardır. Önceden ya da gebelikle birlikte ortaya çıkan çeşitli rahatsızlıklar, yaşanan sevinci gölgeleyebilir. İşte size bu hastalıklardan bazıları....
Gebeliklerin büyük çoğunluğu normaldir; her şey yolunda gider. Ancak bazen risk oranlarının yükseldiği, doktorun gebeliği daha yakından izlemek isteyeceği durumlar söz konusu olabilir. Bunun nedeni genel, sağlık koşullarındaki bir düzensizlik ya da çoğul gebeliklerdir.
KANSIZLIK DERDİ Gebelikte demir gereksinimi artar; üstelik doğumda da bir miktar kan kaybedilir. Beslenme düzenini demir açısından zengin, bol çeşitli besinlere dayandırarak bu sorun baştan çözülebilir. Kan tahlillerinde anemi görülmüşse, demir ilacına başlamak gerekir. Demir ilacı, midenize dokunabileceği için yemeklerden hemen sonra ve bol suyla alınmalıdır. Demir ilaçları dışkının siyah renk almasına, kabızlık ya da ishale neden olabilir.
ŞEKER SORUNU Gebelik sırasında diyabet yakından kontrol edilmeli, belli dönemlerde kan şekerine bakılmalıdır. Bunlar yapılırsa, şeker hastalığının gebelik için tehlikeli olma riski azdır. Kan şekeri düzeyi kontrol altında tutulmalıdır. Diyet veya insülin tedavisi gerekebilir. Şeker hastaları diyetlerine de dikkat etmek zorundadırlar. Gebelik kontrollerine daha sık gidilmesi gerekir. Gebelikte şeker, 24-28. haftalar arasında 50 gr'dır. OGTT testi yapılarak taranır.