Anne adaylarının korkulu rüyası olan düşük, rahim ağzı yetersizliği sonucu gerçekleşiyor. Düşük tehlikesi yaşayanlarda farklı yol izleniyor.
GEBELİĞİN 20. haftadan önce sonlanmasına düşük adı verilir. Gebeliklerin yaklaşık yüzde 10-15'i düşükle sonuçlanır. Düşüklerin çoğu 12. haftadan önce, hatta kadının gebe olduğunu bile anlamasından önce gerçekleşir. Düşüğün nedeni çoğu kez bebeğin normal gelişimini sürdürememesidir. Vajinadan gelen kanama genellikle ilk belirtidir. Ancak hiçbir şikayet görülmeden rutin kontroller sırasında USG esnasında da durum tespit edilebilir. Herhangi bir kanama varlığında hemen hekime başvurulmalıdır. Bebeği kaybetme olasılığı vardır. Kanama az ve ağrısızsa gebelik devam edebilir. Yatarak dinlenmeniz önerilir. Kendinizi fazla yormaz ve dinlenirseniz bebeğinizde anomali riski artmaksızın gebelik normal olarak devam edebilir. Gerçek düşük kanama fazla ve ağrılı ise bebeğin yitirilmiş olma olasılığı yüksektir. Hastaneye yatmak ve duruma göre rahim içinin bütünüyle boşaltılarak temizlenmesi gerekebilir. Gebeliğinizin çok erken dönemlerinde başınıza gelse bile düşük, sizde yoğun bir boşluk duygusu yaratacaktır. Düşük sonrasında en çok kaygı duyulan konu kadının yeniden sağlıklı bebek sahibi olup olamayacağıdır. Düşük sonrasında kendinizi ya da eşinizi suçlamamalısınız. Bu sizden kaynaklanan bir olay değildir.
YENİDEN DENEYİN Düşükten sonra yeniden gebe kalmayı deneyebilirsiniz. Ancak, 3 adet dönemi beklemek, rahmin kendini toparlaması açısından önerilir. Sık tekrarlanan düşükleriniz yoksa, yeniden gebe kalmamanız ve sağlıklı bebek doğurmamanız için hiçbir neden yoktur.