Referandum
Ekim'de referandum olduğunu biliyor musunuz? Ben hatırlatayım. Belki unutmuşsunuzdur. YüksekSeçimKurulu takvimi daha önceden açıklamıştı. 22 Temmuz seçimlerinden önce...
***
Niçin referandum takvimi açıkladı YSK? Çünkü Meclis, (yani bundan önceki Meclis) Anayasa'daki cumhurbaşkanlığı seçimini düzenleyen maddede değişiklik kabul etmişti. Bu değişiklikte; Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilsin, deniliyordu. Cumhurbaşkanı Sezer de, maddeyi referanduma götürmeyi tercih etti. İşte bunun için sandık başına gideceğiz. Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilsin mi, seçilmesin mi, ona karar vereceğiz. Mühim bir konu. Çoğunlukla, Evet dersek, artık Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek.
***
Sevgili halkımız (yani cumhurumuz) kendi başkanını seçmek isteyecektir büyük ihtimalle. Hazır eline böyle bir fırsat geçmişken, niye tepsin? Diyelim karar o yönde çıktı. Sonra ne olacak?
***
Kaçıncı Cumhurbaşkanı'nı seçecek halkımız? 12. Cumhurbaşkanı'nı, diye düşünebilirsiniz. Fakat referanduma sunulan değişiklik maddesi, 12. Cumhurbaşkanı, diye özellikle ve hassaten belirtmiyor ki. Zaten Anayasa maddeleri, özel olmaz geneldir.
***
O halde basit bir yorum yapabiliriz. İlgili Anayasa maddesi (temel hüküm) ne zaman yürürlüğe girmiş olacaktır? Meclis'te kabul edilip, Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten itibaren mi yürürlükte kabul edilecektir, yoksa referendumda kabul edildikten sonra mı? Alın size bir tartışma konusu.
***
O zaman şuna bakmak gerekir? Anayasa'da değişiklik yapan hükümler, hangi tarihlerde yürürlük kazanır? İlgili değişiklik maddesinde, yürürlükle ilgili özel bir hüküm var mı? Bildiğimiz kadarıyla yok. Fakat Anayasa değişiklik paketi, Resmi Gazete'de yayımlandığı halde yürürlüğe girmiş olmamalı ki, yeni Meclis, yeni Cumhurbaşkanı'nı seçebildi. Ve sayın Abdullah Gül Çankaya'ya çıktı. O halde, erken seçim kararı alınmışken, eski Meclis neden şalap yap böyle bir değişiklik paketini Meclis'ten geçirdi? Yeni Meclis bunu oturup, dört başı mamur yapamaz mıydı? Yapabilirdi ama yapmadılar. Şimdi de yeni Anayasa yapmaya çalışıyorlar. Hem de sivil bir Anayasa! Sivil elbise giyilince sivil olacakmış gibi! Akıl hocaları liberaller, sivil demokratik zihniyetin sivil elbisede olduğunu vaz ediyorlar ya, ondan...