Abdullah Gül, 1950 yılının 29 Ekim günü Kayseri'de dünyaya geldi. Babası, Ahmet Hamdi Gül; annesi, Adeviye Hanım... Eşi Hayrunnisa Hanım'la 1980 Eylül'ünde evlendi. Çocukları Ahmet Münir, Kübra ve Mehmet Emre... Aile büyükleri, Kayseri'de bilinen ve çevresinde sevilen eşraftan insanlar. Türkiye'nin kaderiyle yakından ilgili, geleneklerine, inancına bağlı, mütedeyyin bir aile. Ailenin önemli özelliği geçmişte "ilmiye" sınıfına, günümüzde "üniversite" ye çok sayıda insan kazandırması.
BAŞARILI, SEMPATİK, ATAK Abdullah Gül Kayseri Gazi Paşa İlkokulu'nda öğrenimine başladı. Ortaokulu, Nazmi Toker Ortaokulu'nda okudu. Arkadaşları tarafından başarılı, sempatik ve atak bir öğrenci olarak nitelendiriliyordu. O yıllar, gençliğin erken politize olduğu, ideolojik akımların okulları kuşattığı yıllardı. Yerli düşünce, ağır bir tazyik altındaydı. Ucu şiddete varan ideolojik akımlar geniş bir etkinlik alanına sahipti.
SİYASET YOLUNU BABASI AÇTI Abdullah Gül, istikbalde yürüyeceği zeminin temel çizgilerini, renk ve motiflerini okuldan önce anne ve babasından almıştı. Babası Ahmet Hamdi Bey, dindar kimliğiyle bilinen, çevresinde saygı gören bir insandı. Kayseri Tayyare Fabrikası'ndan emekli olan Ahmet Hamdi Bey, oğlu Macit Gül ile birlikte atölyesinde yürüttüğü çalışmalarından ileri yaşına karşın vazgeçmedi. Baba Ahmet Hamdi Bey, 1973 seçimlerinde Milli Selamet Partisi listesinin sonundan (8. sıra) Milletvekili adayı gösterilir. O yıllarda hareket henüz yolun başındadır. İlk sıradan sonraki isimler gerçekte "hukuki bir gereği tamamlamak" için aday gösterilmektedir. 1973 seçimlerinde baba Ahmet Hamdi Gül milletvekili seçilemez. Ama, yıllar sonra oğlu Abdullah Gül, hem birinci sıradan aday gösterilecek hem de partisi (RP) Kayseri'de siyasi rakiplerine hiçbir şans vermeyecek ve yedi adayın yedisi de milletvekili olacaktır.