Demokrasi bir kez daha kazandı. Abdullah Gül, 3 turda 339 oy alarak resmen Köşk'e çıktı. Gül, "Demokrasiyi kanıtladık" dedi .
Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu... TBMM Genel Kurulu'nda yapılan cumhurbaşkanı seçiminin 3'üncü gizli oylamasına 448 milletvekili katıldı. Gül, aldığı 339 oyla cumhurbaşkanı seçilirken, MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu 70, DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ise 13 oy aldı. Yeni Cumhurbaşkanı Gül'e mazbatasını TBMM Başkanı Köksal Toptan verdi.
Komutanlar katılmadı Frak yerine takım elbiseyi tercih eden Gül, 18.05'te yemin etti. CHP, ilk iki turda olduğu gibi dün de Genel Kurul'a girmedi. Komutanlar da Gül'ün yemin törenine katılmadı. Yemin töreninden sonra Anıtkabir'e ardından, Çankaya Köşkü'ne giden Gül, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den görevi devraldı. Gül, "Demokrasinin olgunluğunu tüm dünyaya kanıtladık" dedi...
***
Köşk'te yeni yaşam
İşte 1950 yılının 29 Ekim'inde doğan, 1980'de Hayrunnisa Hanım'la evlenen Abdullah Gül'ün, 7 yıllığına çıktığı Köşk'e yolculuğu....
Abdullah Gül, gençlik yıllarından itibaren politikanın içinde yer alır. Aktif politikayla ilk sıcak teması, Necmettin Erbakan'ın MNP kurulmadan başlattığı Bağımsızlar Hareketi" döneminde başlar. 1975 seçimlerinde, bugünün Genel Başkanı Recai Kutan Kayseri'den MSP Senatör adayı olur. O da seçim kampanyasını yürüten genç kadro içindedir.
İNGİLTERE YOLCUSU 1968'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde üniversite öğrenciliği başlar. Abdullah Gül, üniversite yıllarında fikri mücadelesini aktif olarak Milli Türk Talebe Birliği çatısı altında sürdürmektedir. Üniversiteden mezun olunca akademik kariyer yapması içim Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Prof. Sebahattin Zaim gibi hocaları tarafından teşvik edilir. Abdullah Gül de zaten üniversite bünyesinde kalarak akademik çalışmalarla faydalı olabileceğini düşünmektedir. 1976-1978 yıllarında Fehmi Koru ve Şükrü Karatepe ile birlikte Milli Kültür Vakfı'nın bursuyla doktora çalışması yapmak için İngiltere'ye gönderilir. Gül, Exeter'de akademik çalışmalarına devam ederken de sosyal faaliyetlerini sürdürür. Kısa adı FOSİS olan Müslüman Öğrenciler Birliği'nde Türk Öğrencileri Yardımlaşma Derneği'nin kurucuları arasındadır.
DOKTORASINI TAMAMLIYOR Doktora çalışması için İngiltere'de kaldığı dönemde, gerek Batı dünyasını içeriden tanıma gerekse İslam dünyasından kalıcı ilişkiler kuracağı üniversiteli gençlerin teşkilatlanmasına öncülük etmek Abdullah Gül'e önemli tecrübeler kazandırır. Aynı dönemde hocası Sebahattin Zaim, Sakarya Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği Bölümünü kurar. İstanbul İktisat Fakültesi'nde daha önce başladığı doktorasını İngiltere dönüşü tamamlar ve Sakarya Üniversitesi'nde Öğretim Üyesi olarak göreve başlar. Bu arada 12 Eylül Askeri darbesi olmuş, demokrasi askıya alınmıştır. Abdullah Gül'ün hayatında 12 Eylül'ün çok özel bir yeri var: 12 Eylül'den birkaç gün önce İstanbul'da evlenen Abdullah Gül, evliliğin ilk haftasında ihtilale yakalanır. İstanbul, Erenköy'deki evinde ikamet ederken bir sabah, genç bir üsteğmen kapıyı çalar. Sancak Hareketi kapsamında İstanbul'da Metris Askeri Cezaevine gönderilen siyasi tutuklular arasında Gül de yerini alır. İKB DENEYİMLERİ Bu günlerin ardından 1983 yılına kadar Sakarya Üniversitesinde İktisat dersleri okuturken, o yıl üniversiteden ayrılır. Merkezi Cidde'de olan ve 48 İslam ülkesinin üye olduğu İslam Kalkınma Bankası'nda ekonomi uzmanı olarak görev alır. İslam Kalkınma Bankası'nda 8 yılı bulan çalışması uluslararası sermayeyi, dünyadaki finans çevrelerini, devletlerarası siyasi ve ekonomik ilişkileri tanıması açısından önemlidir. Keza, ekonomi uzmanı olarak İslam Kalkınma Bankası'nın yayın faaliyetlerinde görev alır. Yurt dışı görevleri dolayısıyla bir ayağı Batı'da olduğu için, Türkiye, Batı ve İslam dünyası arasında karşılaştırmalı incelemelerde bulunur. Gül, aynı dönemde Doçent unvanı alır.