Türkler'i neden sevdim
Bilkent Üniversitesi'nde 10 yıldır öğretim üyesi olarak görev yapan Britanyalı tarihçi Prof.Dr.NormanStone,TimesGazetesi'ne Türkiye ile ilgili gözlemlerini ve düşüncelerini anlatıyor. Ama önce bu ünlü İngiliz tarihçiyi biraz tanıyalım. 1941 doğumlu Stone, Cambridge'de okudu. Yüksek lisansını Viyana ve Budapeşte'de Orta Avrupa tarihi üzerine yaptı. 1984'te Oxford'da modern tarih profesörü oldu. 1987-92 arasında SundayTimes'de köşe yazarlığı da yaptı. 1987-90 arasında Başbakan Thatcher'e dış politika danışmanlığında bulundu. 1995'ten beri Bilkent'te tarih dersi veriyor.
***
Prof. Dr. Norman Stone, Times gazetesine şunları söylüyor: İngiltere korkunç sıkıcı, onun için Türkiye'ye gittim. Türkiye harika bir yer. Uçaktan iner inmez, Bir Türk milliyetçisi oluverdim. Sigara içmek yasaktır, tabelasının altında siyah üniformalı bir adam fosur fosur sigara içiyordu. İşte tam bana göre bir yer diye düşündüm.
***
Prof. Stone, İngiliz siyaseti ile ilgilenmediğini vurguladıktan sonra, Türk siyasetinin çok daha ilginç olduğuna işaret ediyor ve şöyle devam ediyor: Batı medyası laik kesimi silip attı ama işler öyle değil. Kadınların kafasında torbayla (türbanı kast ediyor) gezmesini istemiyorlar, bu konuda desteğimize ihtiyaçları var. Atatürk, büyük bir adamdı. Bir toplumun, kadınların başlarında torbalar giymelerini durdurmazsa uygar olamayacağını biliyordu. Bir Türk atasözüne göre, eğitimli bir adam hakim olur, eğitimli bir kadın ise büyücü.
***
Prof. Norman Stone, 1. Dünya Savaşı'na ilişkin son kitabında, Ermeni Soykımı, yerine katliam ifadesi kullandığı için Ermeni lobisi ile karşı karşıya geldiğini söyleyerek şu tespiti yapıyor: Kitabımın basılmaması için Ermeni lobisi büyük uğraş verdi. ABD'deki Ermeniler büyük histeri içinde. Katliam kelimesine razı olmuyorlar. Anneleri tarafından fırından yeni çıkartılmış, sıcak, güzel bir soykırımları olsun istiyorlar.
***
İngiliz tarihçi Prof. Dr. Norman Stone'nun görüşlerini sadece şu nedenle sizlerle paylaşmak istedim. İnsan objektif olmak ve dürüst kalmak isterse, sadece kendi ülkesini değil başka ülkeleri de ne kadar kolay anlayabiliyor, öyle değil mi?