Tarihi kaynaklar, makarnanın birçok medeniyette kullanıldığını belirtiyor. Roma dönemine ait kazılarda makarna yapımında kullanılan aletler bulundu. Romalılar'ın 'lagana' dedikleri Lasanya türü makarnanın da bu dönemden kaldığı düşünülüyor. Arap medeniyetinde makarna ile ilgili kaynağa daha çok rastlanıyor. 10. yüzyılda makarnanın kervanlar ve gemilerle nakledildiği, büyük fetihlerle birlikte çeşitli milletlerin de bu şekilde ilk defa makarna ile tanıştığı söyleniyor. Çin medeniyetinde ise makarna kullanımı daha eskilere dayanıyor. Milattan önce 1700 yıllarında Çin'de makarna üretilmiş. Kaşif Marco Polo'nun Çin'e yaptığı seyahat sonrasında 1292 yılında yanında 'Spaghetti' adı verilen makarna çeşidini İtalya'ya getirdiği biliniyor.
CUMHURİYET İLE YAŞIT Türkiye'de makarna üretimi ise Cumhuriyet ile yaşıt. Makarna ve irmik sanayinin ülkeye girişi 1922 yılına rastlıyor. Anadolu'da makarna üretimi ev yapımı erişte ile sınırlıyken, İzmir'de kurulan ilk makarna fabrikasıyla sanayi tipi üretime geçilmiş. Karbonhidrat ağırlıklı bir besin olan makarna, kolestrol içermiyor. Katkısız saf makarna sadece buğday ve sudan yapılıyor. Çabuk sindirildiği için inanışın aksine şişmanlatmıyor.