Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 14 Temmuz 2007  
Yazar Arşivi

Astsubaylar girişim platformu

Gazetelerin halkın sesi olması prensibinden yola çıkarak, tarafıma Astsubaylar Girişim Platformu'nca gönderilmiş bir iletiyi aşağıya alıyorum.
Astsubayla, uygar bir şekilde mesleki problemlerini dile getiriyorlar.
Lütfen okuyunuz:

***

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde subay ve astsubaylar arasında özlük hakları konusunda süren ayrımcılığa ve haksızlığa tepkiler, artan bir ivmeyle devam ediyor. 95 bine yaklaşan muvazzaf mevcudu ve 150 bine yaklaşan emekli mevcuduyla TSK içerisinde ciddi bir güç olan ve taşınmakta olan yükün büyük kısmını sırtlarında taşıyan astsubaylar, kimi geri zihniyetlerin bir ürünü olan Oyak ve özlük hakları konusunda yaşanan çifte standart karşısında sesini yükseltmeye başladı.
TSK'nın yasal amiri konumunda bulunan Genelkurmay Başkanlığı'nın yıllar içerisinde özellikle astsubaylara üvey evlat muamelesi ve siyasi iradenin tavrı karşısında sessiz kalması sonucunda, astsubayların özlük hakları kırpılarak güdük bir hale getirilmiştir.
Geçmişte kıdemli bir başçavuş yarbay muadili ücret almakta iken süregelen haksızlıklar sonucu üsteğmen muadili seviyesine indirgenmiştir. Üstelik bu kötüye gidiş, yıllar içinde astsubaylar arasında meslek yüksek okulu ve üniversite mezunu yüzdesinin artmasıyla ters orantılı olarak gelişme göstermiştir.
İç Hizmet Kanunu ve Askeri Ceza Kanunu'nda yer alan, astsubaylarla ilgili Osmanlı döneminden kalma hükümler değiştirilerek daha güncel, hakkaniyetli ve çifte standarda meydan vermeyecek hükümler getirilmelidir.
Bugüne kadar sessiz ve mülayim bir şekilde vatan savunmasında en ön saflarda yer almış olan astsubay camiası, yaşanan çifte standart karşısında artık sabrın ve hoşgörünün son noktasına gelmiş durumdadır.

GENELKURMAY'IN TAVRI
Genelkurmay Başkanlığı, 211 Sayılı İç Hizmet Kanunu'nun 17. maddesinin kendisine yüklediği görevi yapmayarak ve tamamen siyasi iradeye bırakarak sorumluluktan kaçmaya çalışmaktadır. Astsubayların özlük hakları konusunda bazı yasal düzenlemelerin yapıldığını ve Meclis'e gönderildiğini, ancak siyasi iradenin karar vermesi halinde yasalaşacağını söyleyerek astsubay camiasını siyasi irade ile karşı karşıya bırakmaktadır.
Konu subayların özlük hakları olduğu zaman İç Hizmet Kanunu'nun 17. maddesini harfiyen uygulayan Genelkurmay Başkanlığı'nın, astsubayların özlük haklarıyla ilgili yaşanan çifte standart konusunda haklı gerekçeler ileri sürüldüğünü kabul etmesi ve korgeneral rütbesinde bir personeli vasıtasıyla bu konuda iyileştirmeler yapılacağına dair sözler vermesi de oyalama taktiğinden başka bir işe yaramamıştır.

SİYASİ GİRİŞİMLER SONUÇSUZ KALDI
Astsubayların özlük haklarının düzeltilmesi amacıyla siyasi arenada sürdürülen tüm girişimler sonuçsuz kaldı.
Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği TEMAD, haklı talepler konusunda Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı müsteşarlarına defalarca isteklerini bildirmiş ve konuyla ilgileneceklerine dair sözler almış olmasına rağmen herhangi olumlu bir gelişme yaşanmamıştır.
Genelkurmay Başkanlığı'nın istekleri doğrultusunda subayların özlük hakları konusunda her türlü çalışmayı ve yasa teklifini en ivedi şekilde Meclis gündemine getiren siyasi irade, ne yazık ki konu astsubaylar olunca işi ağırdan almak yolunu tercih etmektedir.
Meclis'te 22. dönem bir grup milletvekilinin astsubayların bazı özlük hakları ile ilgili hazırladıkları yasa değişikliği önerisi, Meclis gündemine bile alınmadan, Meclis İç Tüzüğü'nün 37. maddesine dayanılarak esas ve tali komisyonlardan geri çevrilmiş, doğrudan Meclis gündemine alınması ise bir başka bahara kalmıştır.

KIDEM MESELESİ
Yüzde 97'si fakülte ve yüksekokul mezunu olan astsubaylar, muadili diğer tüm meslek gruplarına tanınan 8/1 ve 9/2 kademesinden başlatılma taleplerine de herhangi olumlu bir yanıt alamamaktadır.

OYAK MUAMMASI
Astsubay camiasına karşı bir başka çifte standart da OYAK konusunda yapılmaktadır. Kuruma yüzde 65 hisse ile katkı sağlayan astsubaylar, yönetim ve denetim kurullarında yer alamamaktadır. Bu kurum tabiri caizse keyfi olarak gasp edilmiştir. Bu konudaki haksızlık karşısında verilen hukuk mücadelesi güçlülerin etkisiyle astsubayların aleyhine olarak gelişme göstermiş, gelinen noktada son çare olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yoluna gidilme kararı alınmıştır.

İNSANCA YAŞAM
TSK'nın subaylara geniş haklar tanıyan ve 45 yıldır astsubayları subaylar karşısında şamar oğlanına çeviren 211 Sayılı İç Hizmet Kanunu, Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde bile subayların lehine düzenlemelerle daha da içinden çıkılamaz bir duruma getirilmiştir.
Vatan savunmasında gözünü kırpmadan, dağ bayır demeden, çoluk çocuk düşünmeden en ön saflarda en çok şehidi vermekle ve en çok gaziye sahip olmakla gurur duyan, vatan sevgisi ve sadakati dolayısıyla bugüne kadar sessiz kalan astsubay camiası, sadece insanca yaşama taleplerinden dolayı, kendi amirleri tarafından bile itilip kakılmaktan bıkmış durumdadır.
Kamuoyuna saygıyla arzederiz.

***

İ.S'in notu: Genelkurmay Başkanlığı'nın sözkonusu dertleri ve problemleri bilmemesi düşünülemez. Bir gazeteci olarak ben yukarıdaki iletiyi, kamuoyu ile paylaşmayı görev saydım. AKP hükümetinin, astsubayların sorunlarıyla niçin hiç ilgilenmediğini de eklemeyi görev saymaktayım.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yararlı bir sağlık sitesi   / 13-07-2007
 Cumhurbaşkanı'nı halk seçerse   / 12-07-2007
 Siz bu işten ne anladınız?   / 11-07-2007
 Petkim'in parası?   / 10-07-2007
 Çevresiz siyaset   / 09-07-2007
 Bu reform çözdü mü?   / 08-07-2007
 Çarşafa dolandık   / 07-07-2007
 AKP'nin rakibi Genç Parti mi?   / 06-07-2007
 'Öteki' muhabbeti   / 05-07-2007
 Tüccar gazeteci böyle buyuruyor   / 04-07-2007
GÜNCEL
Ağlarsa Ağlarsa anam ağlar
Bingöl'de önceki gün PKK'yla girdiği çatışmada şehit olan Jandarma...
Burslara tepki
Hastane kangren etti
Mafya korkusu
Ya bomba olsaydı
Aranıyor
Voliyi vuracaklar
SPOR
Aslan'ın Aslan'ın yıldız avı
Baptista
Brezilyalı santrfor için Real Madrid'e 1 yıllık...
Ne diyorsak o!
Çizme'ye çıkarma
Şaka mı yapıyor!
Hakan Şükür için çok büyük...
İşte Süper Lig'in hakemleri
Görülmemiş kaza
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 29°C 20°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 29°C 18°C 
İZMİR Açık 33°C 22°C 
ANTALYA Açık 32°C 23°C 
ADANA Açık 32°C 23°C 
EKONOMİ
IMKB E: 52.086,680 D:% 0,16
DOLAR S: 1,277 D:% -0,47
EURO S: 1,760 D:% -0,28
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu