Astsubaylar girişim platformu
Gazetelerin halkın sesi olması prensibinden yola çıkarak, tarafıma AstsubaylarGirişimPlatformu'nca gönderilmiş bir iletiyi aşağıya alıyorum. Astsubayla, uygar bir şekilde mesleki problemlerini dile getiriyorlar. Lütfen okuyunuz:
***
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde subay ve astsubaylar arasında özlük hakları konusunda süren ayrımcılığa ve haksızlığa tepkiler, artan bir ivmeyle devam ediyor. 95 bine yaklaşan muvazzaf mevcudu ve 150 bine yaklaşan emekli mevcuduyla TSK içerisinde ciddi bir güç olan ve taşınmakta olan yükün büyük kısmını sırtlarında taşıyan astsubaylar, kimi geri zihniyetlerin bir ürünü olan Oyak ve özlük hakları konusunda yaşanan çifte standart karşısında sesini yükseltmeye başladı. TSK'nın yasal amiri konumunda bulunan Genelkurmay Başkanlığı'nın yıllar içerisinde özellikle astsubaylara üvey evlat muamelesi ve siyasi iradenin tavrı karşısında sessiz kalması sonucunda, astsubayların özlük hakları kırpılarak güdük bir hale getirilmiştir. Geçmişte kıdemli bir başçavuş yarbay muadili ücret almakta iken süregelen haksızlıklar sonucu üsteğmen muadili seviyesine indirgenmiştir. Üstelik bu kötüye gidiş, yıllar içinde astsubaylar arasında meslek yüksek okulu ve üniversite mezunu yüzdesinin artmasıyla ters orantılı olarak gelişme göstermiştir. İç Hizmet Kanunu ve Askeri Ceza Kanunu'nda yer alan, astsubaylarla ilgili Osmanlı döneminden kalma hükümler değiştirilerek daha güncel, hakkaniyetli ve çifte standarda meydan vermeyecek hükümler getirilmelidir. Bugüne kadar sessiz ve mülayim bir şekilde vatan savunmasında en ön saflarda yer almış olan astsubay camiası, yaşanan çifte standart karşısında artık sabrın ve hoşgörünün son noktasına gelmiş durumdadır.
GENELKURMAY'IN TAVRI Genelkurmay Başkanlığı, 211 Sayılı İç Hizmet Kanunu'nun 17. maddesinin kendisine yüklediği görevi yapmayarak ve tamamen siyasi iradeye bırakarak sorumluluktan kaçmaya çalışmaktadır. Astsubayların özlük hakları konusunda bazı yasal düzenlemelerin yapıldığını ve Meclis'e gönderildiğini, ancak siyasi iradenin karar vermesi halinde yasalaşacağını söyleyerek astsubay camiasını siyasi irade ile karşı karşıya bırakmaktadır. Konu subayların özlük hakları olduğu zaman İç Hizmet Kanunu'nun 17. maddesini harfiyen uygulayan Genelkurmay Başkanlığı'nın, astsubayların özlük haklarıyla ilgili yaşanan çifte standart konusunda haklı gerekçeler ileri sürüldüğünü kabul etmesi ve korgeneral rütbesinde bir personeli vasıtasıyla bu konuda iyileştirmeler yapılacağına dair sözler vermesi de oyalama taktiğinden başka bir işe yaramamıştır.
SİYASİ GİRİŞİMLER SONUÇSUZ KALDI Astsubayların özlük haklarının düzeltilmesi amacıyla siyasi arenada sürdürülen tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği TEMAD, haklı talepler konusunda Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı müsteşarlarına defalarca isteklerini bildirmiş ve konuyla ilgileneceklerine dair sözler almış olmasına rağmen herhangi olumlu bir gelişme yaşanmamıştır. Genelkurmay Başkanlığı'nın istekleri doğrultusunda subayların özlük hakları konusunda her türlü çalışmayı ve yasa teklifini en ivedi şekilde Meclis gündemine getiren siyasi irade, ne yazık ki konu astsubaylar olunca işi ağırdan almak yolunu tercih etmektedir. Meclis'te 22. dönem bir grup milletvekilinin astsubayların bazı özlük hakları ile ilgili hazırladıkları yasa değişikliği önerisi, Meclis gündemine bile alınmadan, Meclis İç Tüzüğü'nün 37. maddesine dayanılarak esas ve tali komisyonlardan geri çevrilmiş, doğrudan Meclis gündemine alınması ise bir başka bahara kalmıştır.
KIDEM MESELESİ Yüzde 97'si fakülte ve yüksekokul mezunu olan astsubaylar, muadili diğer tüm meslek gruplarına tanınan 8/1 ve 9/2 kademesinden başlatılma taleplerine de herhangi olumlu bir yanıt alamamaktadır.
OYAK MUAMMASI Astsubay camiasına karşı bir başka çifte standart da OYAK konusunda yapılmaktadır. Kuruma yüzde 65 hisse ile katkı sağlayan astsubaylar, yönetim ve denetim kurullarında yer alamamaktadır. Bu kurum tabiri caizse keyfi olarak gasp edilmiştir. Bu konudaki haksızlık karşısında verilen hukuk mücadelesi güçlülerin etkisiyle astsubayların aleyhine olarak gelişme göstermiş, gelinen noktada son çare olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yoluna gidilme kararı alınmıştır.
İNSANCA YAŞAM TSK'nın subaylara geniş haklar tanıyan ve 45 yıldır astsubayları subaylar karşısında şamar oğlanına çeviren 211 Sayılı İç Hizmet Kanunu, Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde bile subayların lehine düzenlemelerle daha da içinden çıkılamaz bir duruma getirilmiştir. Vatan savunmasında gözünü kırpmadan, dağ bayır demeden, çoluk çocuk düşünmeden en ön saflarda en çok şehidi vermekle ve en çok gaziye sahip olmakla gurur duyan, vatan sevgisi ve sadakati dolayısıyla bugüne kadar sessiz kalan astsubay camiası, sadece insanca yaşama taleplerinden dolayı, kendi amirleri tarafından bile itilip kakılmaktan bıkmış durumdadır. Kamuoyuna saygıyla arzederiz.
***
İ.S'in notu: Genelkurmay Başkanlığı'nın sözkonusu dertleri ve problemleri bilmemesi düşünülemez. Bir gazeteci olarak ben yukarıdaki iletiyi, kamuoyu ile paylaşmayı görev saydım. AKP hükümetinin, astsubayların sorunlarıyla niçin hiç ilgilenmediğini de eklemeyi görev saymaktayım.