4 yıldır fiyat artırmadık ama kuraklık ve biyodizel zorluyor
'Kuraklığın tarımsal üretimi azaltması ve yağların biyodizelde kullanılması hammadde fiyatlarını katladı' diyen Unilever Türkiye Başkanı Karaca, gıdada zammın kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.
Unilever Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Karaca, küresel ısınmayla ortaya çıkan üretim açığı nedeniyle gıda fiyatlarının önemli bir riskle karşı karşıya kaldığını söylüyor. 4 yıldır zam yapmamalarına rağmen gıdada fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Karaca, ilginç bir tespitte bulunuyor: "Arzdaki azalmanın yanı sıra yağların biyodizel üretiminde kullanılmasıyla hammadde fiyatları 2'ye katlandı. Yağların biyodizel amaçlı değil, insan sağlığı için, daha dengeli beslenme için kullanılması gerektiğini düşünüyorum." Gıdadan deterjana, dondurmadan kişisel bakım malzemelerine kadar birçok tüketim ürünüyle 54 yıldır ülkemizde faaliyet gösteren Unilever'in Türkiye Başkanı Karaca ile gıda sektörünün durumu konuştuk.
* Kuraklığın nasıl etkileri oldu? Küresel ısınmanın çok önemli bir problem olacağını düşünüyorum. Bu konunun gıda açısından 2 önemli boyutu var. Çok daha az üretim var ama talep artıyor. Dolayısıyla oradan fiyatların artması gibi bir risk bizi bekliyor. İkinci konu ise Türkiye'de çok ciddi bir yağ açığı olması. Yağ tüketimi olması gerektiğinden çok daha düşük. Sosyal sınıf açısından baktığımızda da özellikle daha az gelirli olan kesimlerde ciddi yağ açığı var. Konuya sırf diyet açısından bakmamak gerekiyor. Özellikle çocuklar için yağ çok önemli. Yağ açığı varken bir de ayçiçeği, soya gibi bitkisel yağların biyodizelde kullanımının artması, fiyatları çok ciddi oranda yükseltti. 6 ay önce tonu 470-500 dolar olan yağ, talebin artması nedeniyle bin dolara kadar çıktı. Gıda için alternatif olabilecek yağlar, başka bir alanda da kullanılmaya başlandığı için talepte ciddi artış oldu ve kapasite problemi çıktı. Bu da fiyatlara hemen yansıdı. Yani küresel ısınma arzı ciddi oranda düşürürken, talepte de özellikle biyodizelden dolayı ciddi artış oldu. Dolayısıyla hammaddede önümüzdeki aylarda fiyatlar daha da yükselecek. İnsan beslenmesi için son derece önemli olan yağların kesinlikle biyodizel amaçlı değil, insanların sağlığı için, daha dengeli beslenmeleri için kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Yiyeceğinizden kısıp arabanızda yakmak bana doğru gelmiyor. Çevreyi korumak muhtelif şekillerde olabilir ama gıdayı bulamazsanız çok da alternatifiniz yok. Biyodizeldeki eğilimler katı atıklar, rüzgar, güneş gibi alternatif enerji kaynaklarına yönlendirilebilir.
* Fiyatlara yansıması bu kadar hızlı olabilir mi? Bu biraz tarımda neler olacağına bağlı. Küresel ısınmanın gerçek etkilerini çok görmedik. Bu yıl alınacak mahsulü görmek lazım. Önümüzdeki 6 ay içinde fotoğraf ortaya çıkacak ama bu fotoğrafın iyi olmayacağı kesin. Ne kadar zaman içinde gelip sektörü vuracak ona bakmak lazım.