Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 15 Haziran 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Bahaneyi bırakıp harekete geçin
Günlük hayatta yapabilecekleriniz
Egzersiz fobinizi yenin

Bahaneyi bırakıp harekete geçin

Egzersizin hayatınıza katacağı artıları öğrendikten sonra aktif bir yaşam için can atacaksınız. Artık kendinizi kandırmayı bırakıp, önerilerimizi uygulayın.



Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, daha kaliteli bir yaşamın beslenme ve fiziksel aktivite ile sağlanacağını belirtti.

Forma girme ve formda kalma yolunda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi egzersiz ve fiziksel aktivitedir. Yaşa ve zevklere uygun seçilecek ve bir uzman ile beraber yürütülecek egzersiz programı, doğru tempoda yapılan sağlık yürüyüşleri, yaşam tarzında yapılacak küçük değişiklikler ile daha aktif bir hayat sürmek sanıldığı kadar zor değildir.

NEDEN AKTİF HAYAT?
Daha aktif bir hayatın size getireceği yararların sayısı oldukça fazladır. Fiziksel aktivite ve egzersizin yaşamınıza katacağı artıları görünce siz de daha aktif olmak isteyeceksiniz:

* Forma girmek ve enerji harcamasını artırarak kilo vermeyi sağlamada etkilidir.

* Kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon riskini düşürür.

* Kas kuvvetini ve dayanıklılığını artırır.

* Kemik yoğunluğunu yükselterek, çok daha güçlü kemiklere sahip olmanızı sağlar.

* Uyku düzeninin sağlanmasında etkilidir.

* Stres ile başa çıkma konusunda yardımcı olur; daha başarılı olmanızı sağlar.

* Sırt ağrılarını azaltır ve eklemlerin güçlenmesine yol açar.

* Zihni olumlu etkiler.

* Dengeyi artırır.

* Hayat kalitesini yükseltir.

* İnsanın kendine olan güveninin artmasına yardımcı olur.

* Değişik kişilerle eğlenceli vakit geçirmenizi sağlar.

EZERSİZLE DESTEKLE
Kilo kaybı sürecinin temeli; alınandan fazla enerji harcamaya dayanır. Düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz, günlük enerji harcamasını artırarak daha kolay kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca, vücutta yer alan kas kütlesinin miktarını artırması ve yağ hücrelerinin sayısını azaltması nedeni ile de çok önemlidir. Kas kütlesi, yağ hücrelerine nazaran daha fazla enerji harcar. Uygun beslenme ve fiziksel aktivite ile metabolik hız azalmadan kilo verilebilir, sağlıklı ve formda bir hayat sürdürülebilir. Düzenli fiziksel aktivite, kilo koruma programları açısından da son derece önemlidir. Verilen kilonun geri alınmasını önlemede ve mevcut vücut ağırlığını korumada oldukça büyük bir öneme sahiptir.

KALP SAĞLIĞI İÇİN...
Günümüzde, kalp sağlığının korunması ve geliştirilmesi açısından kardiyovasküler egzersizlerin ne kadar önemli olduğu bilinmektedir. Bu tür egzersizler, kalp sağlığını geliştirdikleri gibi yağ yakma konusunda da oldukça etkilidir. Kardiyovasküler egzersizler, yavaş ve tempolu yapılan ve kalp atış hızının önemli olduğu egzersiz türleridir. Bu egzersizler genellikle 30 dakika boyunca sürdürülür. Tempolu yürüyüş, kürek, bisiklet, step ve yüzme kardiyovasküler egzersizlere örnek olarak gösterilebilir. HIZINIZI HESAPLAYIN Kardiyovasküler egzersizden yarar sağlamak için maksimum kalp atım hızının yüzde 50- 75'ine ulaşmanız ve bu kalp atım hızında egzersizi sürdürmeniz gerekir. Egzersiz yaparken, hedef kalp atım sayısı, yaşa göre hesaplanmaktadır. Aşağıdaki formülden yararlanarak, egzersiz sürecindeki hedef kalp atım sayınızı hesaplayabilirsiniz. Erkekler için: (220-Yaş) X % 60 veya % 70 Kadınlar için: (224-Yaş) X % 60 veya % 70 Bu formüller ile bulunan uygun sayının altına düşülmesi, egzersizin istenen kalitede olmasını önlerken, yüksek olması egzersizin sağlığa zarar vermesine yol açabilir.

HAFTADA KAÇ DEFA?
Haftada en az 3-4 defa egzersiz yapılması önerilmektedir. Daha az sıklıkta yapılan egzersiz, kilo verme hızının azalmasına neden olabilir. Daha fazla sayıda ve yoğun yapılan egzersiz ise vücudun fazla zorlanmasına, yorulmasına ve istenmeyen sakatlanmalara yol açabilir. Egzersiz yapılmaya başlandığı sürede, vücuttaki yağ depoları yakılmaya başlamaz. Egzersizin başlangıcı ile birlikte geçen ilk 12 dakikalık süreçte vücuttaki karbonhidrat depoları yıkılır. Bu süreden sonra vücutta yağ hücresi yıkımı başlamaktadır. Bu nedenle, günlük egzersiz süresi en az 30 dakika olmalıdır. Her gün hareketli bir gün geçirmeye çalışmak, hareketli olmaya gayret göstermek; günlük harcadığınız enerjiyi artırır. Bu da kilo verme ve formunuzu korumaya yardım eder.

VİTRİN YÜRÜYÜŞÜ
Eğer spor salonlarında yapılan faaliyetlere veya diğer egzersiz programlarına katılmaya özel nedenlerden dolayı imkanınız yoksa, haftada 3-4 defa 45 dakika yürüyüş yaparak da form tutabilirsiniz. Fakat yürüyüşün temposu, yağ yakmada önemlidir. 'Vitrin yürüyüşü' olarak adlandırılan çok yavaş tempolu yürüyüşler yağ yakma konusunda etkili değildirler.

- BİTTİ -




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Dünya onun umurundaŞarap ve rüzgarın evi Bozcaada
'Tembel' demeyinNaomi de 'küresel' oldu
Evlatlık reklamı bize de...Karşılıklı jest oldu
Ayrılık şarkısıDünyanın en etkileyicisi!
Tarikat için uçuyorEski eşe nispet yapıyor
Yıldızdan şok sözlerAnnelik bağımlısı
Evlenince olay bittiJulia ne diyecek!
Evlenecek'Sarı Sıcak' başlıyor
Cannes yaradıHatırla Sevgili-152
Acil ServisÇelebi Çiçek ile tarot kartları
Aşk mesajları
GÜNCEL
Emre Emre hakkı
Üniversite adayı genç, 5 gün önce babasını şehit verdi. Sadece 1 gün...
Düz mantık, eksik karar
Kaderle randevu
Otopark mafyası terör estirdi
Ölüm otobüsü
Belediyeler ÖSS'ye hazır
Yalnızca gençlik
SPOR
Lincoln Lincoln heyecanı
Cimbom'da 2. Başkan Adnan Polat'ın bizzat yürüttüğü transferde artık...
Colin'i Terim önerdi
Kime el atsalar kurudu
Gökdeniz'e vize çıkmadı
Papa da 80 yaşında
Sus artık Polat
Bir garip transfer!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 29°C 19°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 31°C 16°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 32°C 20°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 29°C 21°C 
ADANA Az Bulutlu 32°C 21°C 
EKONOMİ
IMKB E: 44.675,540 D:% 0,10
DOLAR S: 1,332 D:% -0,71
EURO S: 1,771 D:% -0,65
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu