Başman, 'Bandrol sisteminde gecikme olacakmış gibi görünmüyor. Adaletli bir sistem olmalı' dedi.
* Bağ büyüklüğü açısından baktığımızda Türkiye kaçıncı sırada yer alıyor? Bağ miktarı açısından 5. sırada. Türkiye'de resmi rakamlara göre 28-30 milyon litre şarap üretildiği görünüyor. Şirketlerin kapasitesine baktığınızda bu rakam 90- 120 milyon litre arasında. Pazardaki tüketime baktığınızda 80-90 milyon litre karşınıza çıkıyor. Bu ne demek? Sektörün yüzde 60'ı kayıtdışı demek. Bu da 200 milyon YTL'lik vergi kaybı anlamına geliyor.
* Kayıtdışının önüne geçmek için bandrol sistemi geliyor. Son durum nedir? Ne olacağını bilmiyorum. 'Haziran sonunda devreye girecek' diye konuşuldu. Şu an için bir gecikme olacakmış gibi görünmüyor. Sadece bizim fabrikaya takıp kaçakçıların fabrikasına takmazlarla, o zaman bir anlamı kalmaz. Bandrol için ne kadar yatırım yapılacak bilmiyorum ama 'firma başına 50-60 bin dolarlık bir yatırım düşecek' diye düşünüyorum. Çünkü piyasada ciddi miktarda şarap var. Onlar nasıl bandrollenecek? Piyasada her zaman, 'Bu eskiden aldığım mal' diye bir bahane bulunabilir. Maliye yetkilileri ile bir araya geleceğiz. Adaletli bir sistem olması gerektiğini söyleyeceğiz. Trafikte de böyle. Kırmızı ışıkta duruyorsunuz; yanınızdaki adam geçiyor. Kötü hissediyorsunuz. Yurtdışına gidiyorsunuz, siz duruyorsunuz, herkes duruyor. İyi hissediyorsunuz. Çünkü herkes kurallara uyuyor.
* Siz dururken, bazıları kırmızı ışıkta geçiyor. Öyle anlarda "Bu işi, bırakıp gideyim" dediğiniz oluyor mu? Yatırımlar böyle bir ortamda yavaşlamak durumunda kalıyor. Haksız rekabetten para kazananlar daha rahat yatırım yapabiliyor. Eski yatırım hızımız kalmadı. Son 10 yılda 30 milyon dolara yatırım yapmışız. Bu, yılda 3 milyon dolarlık yatırım anlamına geliyor. Şimdi bu rakamları düşünüyoruz. Çünkü gelir olması lazım bunları yapmak için.
* Cironuz nedir? İhracat ne durumda? 18.5 milyon litre depolama kapasitemiz var. Geçen yıl 100 milyon YTL ciro yaptık, yüzde 30'u vergiye gitti. Üretimin yüzde 20'sini Almanya, Fransa, İngiltere, ABD, kuzey ülkeleri ve Japonya'ya ihraç ediyoruz. 4 milyon dolar civarında ihracatımız var. İhracatın kime yapıldığını iyi tartmak lazım. O ülkelerdeki Türkler'e yapılıyor.
* Chateau şarabı üretme konusunda çalışmalarınız var. Nedir son durum? Henüz çok yeni. 1-2 yıllık şaraplar. Piyasaya çıkmış bile değiller. Şarapçılıkta en önemli şey zaman. Bir şeye karar verdiğinizde sonuçlarını almanız 10 yılı bulur. 2006'da ciddi miktarda Chardonney ve Sauvignon üzümleri alındı. 28 Nisan'da sabaha karşı hava sıcaklığı 3 dakikada 3 derece düşünce, o fidelerin hepsi öldü. O sene bizim için bitti. Nereden baksanız, 4 milyon YTL'lik kayıp bu.