Atamalar durdu Milli Eğitim'in kadrolaşmanın önünü açan Okul Yönetici Atama Yönetmeliği hukuktan geri döndü. Danıştay İkinci Dairesi, yönetmeliği hukuka aykırı buldu
Milli Eğitim Bakanlığı sınav yapmasına rağmen okul yöneticileri için atama yönetmeliği yayımlamadığı için binlerce aday mağdur olmuştu. Sınavı kazanan müdür adayları aylarca atama beklemişlerdi. Bakanlık sonunda bir yönetmelik yayımladı. Fakat bu yönetmelik, mağduriyetleri gidereceği yerde daha da artırdı. Çünkü yeni yönetmelik daha önce yapılan sınavları geçersiz kılmış ve atamaları okul ve Milli Eğitim müdürlüklerine bırakmıştı. Yönetmeliğe göre, okul müdürü ya da Milli Eğitim müdürü kimi kendisine yakın bulursa onu idareci yapacaktı. İdare hukukundaki liyakat, kariyer, deneyim, başarı gibi ilkeler hiçe sayılmıştı.
ÖNCEDENUYARDIK Yönetmelikle kadrolaşma tehlikesini, bu köşeden ilk olarak 24 Şubat'ta "Okullarıişgalplanı" başlıklı yazımızla duyurduk. Bu yazının ardından 13 Nisan'da yukarıda bahsettiğimiz yönetmelik devreye girdi. İlk yazımızda dikkat çektiğimiz bütün sakıncalar, tek tek yönetmelikte yer aldı. Bu kez 18 Nisan'da 'Yardımcıyımüdürüseçecek' başlıklı yazımızla bu sakıncaları detaylarıyla anlattık. Yönetmeliğin hukuka aykırı olduğunu ifade edip hazırlayanları uyardık. Ardından gerek sendikalar gerekse eğitimciler eylemlerle yönetmeliği protesto etti. Bu arada, Danıştay'da da valar açıldı.
YÜRÜTMEDURDU MERKEZHaberAjansı muhabirlerinden AliOktay'ın haberine göre, Danıştay 2. Dairesi sendikaların yaptığı başvuruyu değerlendirerek 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi. Danıştay kararında, "Davalı Milli Eğitim Bakanlığı'nın birinci savunması alınıp, yeni bir karar verilinceye kadar 10 ve 12. maddelerinin yürütülmesinin durdurulmasına karar verildi" denildi. Danıştay'ın verdiği bu hükme göre, okullara müdür ve müdür yardımcılığı atamaları şu an için iptal edilmiş oldu.