Zevksizlik şartnamesi İstanbul'daki özürlü tabelaları yapan müteahhit, "Biz de rahatsısız ama şartname böyle" diye kendisini savundu. Tabelaları tasarlayan ise ünlü grafiker Bülent Erkmen.
Hatırlarsanız önceki gün İstanbul'daki sokak ve cadde isimlerinin yenilenen tabelalarındaki garabete dikkat çekmiştim. "Göz var izan var" başlıklı yazımız daha sonra bazı köşe yazarları tarafından da konu edildi. Yazıda 'AB'ye uysun' diye değiştirilen sokak ve cadde tabelalarının yazım biçimini eleştirmiştik. Tabelalarda isimler bölünmüş, komik hale gelmişti. Ünlü sanatçımız Sadri Alışık'ın ismi bile Sadri Alışık diye ikiye ayrılmıştı.
'DEVAMLILIKŞART' İhaleyi alan müteahhit Ali Büyükdemircioğlu ara dı ve şunları söyledi: "Biz işi aldığımızda bir şartname ile sınırlı tutulduk. Bu şartnamede tabelaların boyutları ve yazıların puntoları kesin olarak verilmiş ve değiştirilmemesi şart koşulmuştu. Sığmayan sözler için ise Türkçe kuralları ile tireleme yapılacağı belirtiliyordu. Biz kelimeleri alt alta yazmak istediğimizde ise 'Yazıda devamlılık gerekir' diye bölmemiz istendi. Yazıların görüntüsünden biz de rahatsız olduk ama yapabileceğimiz bir şey yoktu."
NASILİZİNVERDİ? Büyükdemircioğlu, şartnamenin Bülent Erkmen tarafından hazırlandığını belirterek, "Onun talimatı gereği böyle yazıldı" dedi. Türkiye'nin birçok büyük firmasının logolarını hazırlayan grafiker Bülent Erkmen'in böyle bir garabete nasıl izin verdiğini öğrenmek istedik. Ama Bülent Bey'e ulaşmak mümkün olmadı. Erkmen'in bu konuyla ilgili cevabını merak ediyoruz. Bir sokak ismini 'Makkapı' diye bölmeyi kabul etmeyeceğini düşünüyoruz.
Talimatlar kesin! "Tüm cadde ve sokak tabelaları aynı genişlikte 600 mm olacak. Yükseklikler ise tabelanın taşıdığı yazının uzunluğuna göre değişecektir. Yer adı uzun olduğunda yazının büyüklüğü değiştirilmeyecek, satır sayısı artırılacak. Sözcüklerden biri bütünüyle satıra sığmadığında yazının büyüklüğü değiştirilmeyecek, kısa çizgi eklenerek sözcük bölünecektir. Yer adı birleşik sözcükse bölme hecelerden yapılacaktır.'' Vatandaş: Değiştirin Konuyu gündeme taşıdığımızdan bu yana telefonlarımız susmuyor. Gelen mesajların hemen hepsi bu garabetin İstanbul'a yakışmadığı yönünde. Tabelaların acilen değiştirilmesini isteyen vatandaşlar, "Haydi Türkler'e okuttunuz. Yabancılara bunu nasıl anlatacaksınız? Belediye başkanları bu zevksizlik abidesi tabelaları bir ön önce değiştirmelidir" diyor. Başta Beyoğlu olmak üzere tabelalarında bu tür bölmeler olan belediyeleri, vatandaşın sesini duymaya çağırıyoruz.