Kalp sağlığını korumak için yaşam tarzı çok önemli. Doğru beslenmek ve spor yapmak kalbi hastalıklardan korurken, bilinçsizce uygulanan diyetler hayati tehlike taşıyor.
Herkes çok hızlı kilo vermek ister. Ancak bu sağlık açısından son derece zararlıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri keserek zayıflamanın yanlış bir mantık olduğunu söyleyen Doç. Dr. Mehmet Baltalı, "Yapacağınız diyet zengin olmalı. Mesela; menüde tüm ana yiyecek grupları yer almalı, farklı sebze-meyve ve hububat ürünleri, yağsız ve düşük yağ oranı içeren süt ürünleri, yağsız et, tavuk ürünleri, balık ve baklagil tüketimine özen gösterilmeli" diyor. Ayrıca diyetin mutlaka doktor gözetiminde yapılması gerektiğini belirtiyor.
Kendinizi tanıyın Doç. Dr. Baltalı doktora giden hastalara alışkanlıklarının, aldığı gıdalardaki doymuş yağ ve kolesterol oranı yüksek olanların sorgulanması için sorulacak soruları şöyle sıralıyor: * Tam yağlı süt ürünleri ne kadar tüketiyorsunuz? * Hayvansal yağları bol olan ürünleri seviyor musunuz? * Genellikle dışarıda mı yemek yiyorsunuz? * Hazır ürünler tüketme sıklığınız nedir? "Doktorun bu sorularına doğru cevap vermeniz şarttır. Bir şeyleri saklamak kimseye kazanç sağlamaz" diyen Dr.Baltalı, doktorun hastaya doğru tedavi uygulayabilmesi için hastanın kendini iyi anlatmak zorunda olduğunu da vurguluyor.
Sağlıklı kilo verme Kalori alımı enerji gereksinimine göre ayarlanmalı, fazla kalori içeren gıda alımı azaltılmalı, fiziksel hareketlilik arttırılmalıdır. Yani maden ocağında çalışmıyorsanız ya da her gün düzenli spor yapmıyorsanız yediğiniz yağlar kilo olarak size geri döner.
Alkole dikkat! Fazla miktarda alkol alımı kilo artışı ve yüksek tansiyona neden olur. Eğer alkolden vazgeçemiyorsanız o zaman tüketimi sınırlamanız gerekir. Örneğin kadınlar en fazla 1, erkekler ise 2 kadehle alkol ihtiyaçlarını gidermelidir.
Kolesterol nedir? Kolesterol, aslında hücre zarını oluşturan ve yaşamsal önemi olan bir maddedir. Hem karaciğer gibi vücut organlarınca üretilir hem de dışardan besinlerle vücuda girer. Vücutta özellikle beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar ve karaciğerde hücre zarlarını oluşturur.
LDL yüksekse Doç. Dr. Mehmet Baltalı kolesterolü şöyle tanımlıyor: "Elinize yağa sokun ve suyla yıkayın. Yağı elinizden çıkarmak neredeyse imkansızdır. Sabun kullanmanız gerekir. Çünkü yağı suyla temizleyemezsiniz. Kolesterol de yağ gibi suda çözünemez. Dolayısıyla kanda taşınabilmesi için suda çözünür maddelerle birleşmesi gerekir. Bu gerekli maddeler karaciğerde üretilir. Kolesterol bunlarla birleşince 'lipoprotein' adını alır. Bunlar karaciğerden diğer organlara ve kandan karaciğere kolesterol taşır. İşte karaciğerden kolesterolü alıp diğer organlara iletimini sağlayan LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein), kötü huylu kolesteroldür. Kanda fazla miktarda bulunan zararlı kolesterolü karaciğere taşıyan HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein), iyi huylu kolesteroldür. Kan dolaşımında ne kadar yüksek oranda LDL- kolesterol bulunuyorsa kalp hastalığına yakalanma riski o kadar yüksektir." Yürüyüş, sağlık için en yararlı egzersizdir. Kalori tüketir, kemikleri de güçlendirir. Günde 30 dakikalık egzersizle kötü kolesterol (LDL) seviyeleri düşer, iyi kolesterol (HDL) seviyeleri ise artar.
Zeytin yağı kullanın Bir çay kaşığı yağ, yaklaşık 45 kalori içerir. 45 kaloriyi şöyle ifade edelim. Siz bir çay kaşığı yağ yediğinizde omzunuza 45 kilo yüklüyor ve onunla geziyorsunuz. Bu katı yağ ise hiç mola vermeden nefes almadan yürümüş gibi oluyorsunuz. Ancak zeytinyağı olursa yolda mola vermiş ve rahat nefes almış olursunuz. Ekmeğinize tereyağı ya da margarin süreceğinize ekmeğinizi zeytinyağına batırmayı tercih etmelisiniz.
Alışveriş önemli Doktor Baltalı, alışverişin önemine dikkat çekerek şu önerilerde bulunuyor: "Doymuş yağ içeren gıdaların satın alınmaması ve 'gizli yağ' içeren hazır kızartılmış besinler, peynirler ve salata soslarından kaçınılması çok doğru olacaktır. Salatanıza limon koyduğunuzda daha iyi bir sos yapmış olursunuz. Sebze, meyve, süt ürünleri, hububat, baklagiller, yağsız et, tavuk ve balık gibi besinler listenizin başında olsun.