Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı Şerif Baykut: "Trakya" denilince akla ilk önce ayçiçeği gelir. Bugün Trakya topraklarında 300- 350 bin hektar civarında ekim gerçekleşiyor. Ortalama verim 700-750 bin ton civarında. Buna güney Marmara, Karadeniz, Çukurova da eklenince, Türkiye'de toplam üretim 900-950 bin ton civarını buluyor. Bu tabii ki ülkemizin bitkisel yağ ihtiyacını karşılayamıyor. Türkiye bitkisel yağ ihtiyacının yüzde 50-60'ını dışarıdan ithal ediyor. Başka deyişle, yılda 1 milyar dolar dışarıya gidiyor. Trakya çiftçisi, bilgi ve mekanizasyon açısından Avrupa çiftçisiyle yarışır hale geldi. Ancak çiftçilerimiz artık hangi üründen para kazanacaklarsa o ürüne yöneliyor. Gerekli destekler sağlanırsa, Türkiye yağ ihtiyacının ülke içinden karşılanması hiç de zor olmayacak. Ayçiçeği üretiminde karşılaşılan belli başlı sorunlar ve çözüm önerileri şunlardır: 1-Sulanabilir alanların artırılması, yağlık ayçiçeğinde tek bir sulama ile verimin en az yüzde 50 artması mümkün. Ancak Trakya'da sulanabilir arazi miktarı sadece yüzde 15 seviyelerinde bulunuyor. Bu alanlar en az yüzde 60 seviyesine ulaşmalıdır ki üretim artsın. 2- Üreticilerin beklentileri genelde ayçiçeği- buğday paritesi. Buğday 1 lira ise ayçiçeği en az 2 ila 2.50 lira olmalı ki arada denge sağlansın. 3- Prim desteğinin üretim maliyetleri dikkate alınarak belirlenmesi, ekim öncesinde açıklanması ve zamanında ödenmesi gerekiyor. 4- Yağlık ayçiçeği stratejik ürün olarak açıklanmalı. 5- Uzun vadeli stratejiler ve devamlılık arz eden politikalar oluşturulmalı. Trakya ekolojik özellikler nedeniyle bitkisel yağ üretiminde büyük bir potansiyele sahip. Buna rağmen, üretim yeterli düzeye ulaşamadı. Döviz kaybının önlenmesi ve mevcut üretim potansiyelinin değerlendirilerek ülke ekonomisine olan katkısının artırılması için yağ tohumlu bitkilerin, özellikle ayçiçeği üretiminin geliştirilmesi kaçınılmaz.