Susuz tarım nedeniyle 4 milyon hektar tarladan verim alınamıyor. Sulanabilen tarım alanı yılda sadece 40 bin hektar. Su gelse verim artacak, çiftçi kazanacak.
Su zengini olmakla övünen Türkiye, aslında yağış miktarı ve su kaynağı bakımından her geçen gün fakirleşiyor. 1960 yılında 112 milyar metreküp kullanılabilir yer altı ve yer üstü su kaynağımız vardı. Aynı yıl kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı ise 4 bin metreküptü. Bugün nüfusumuz 73 milyonu buldu. Kişi başına kullanılabilir su miktarı bin 700 metreküpe düştü. 2030'da kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının bin metreküpe düşmesi bekleniyor. Su krizi kapıya dayandı. Ancak tedbirler yeterli değil. Tarım can çekişiyor.
10 MİLYAR DOLAR GEREKLİ Türkiye'de çiftçinin 'su" talebi yıllarca duyulmadı. Çiftçi modern tarım yapmamakla, gübre kullanmamakla suçlandı... Oysa Türkiye'de 27 milyon hektar alanda tarım yapılabiliyor. Bunun 3 milyon hektarını çiftçi artık ekmiyor. Çünkü yağış yetmiyor, ekince masraf çıkmıyor. Geriye kalan 24 milyonun 8.5 milyonu sulu tarım yapılabilecek düzeyde. 4.5 milyonuna su gitmiş. 4 milyon hektar alan su beklerken, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü kapatıldı. Sulamaya 10 milyar dolar kaynak ayrılsa sorun kalmayacak. Türkiye pamuk ithaline yılda 1 milyar dolar vermekten, mısır, pirinç ve tarım ürünü almaktan kurtulacak. Ama ayrılan kaynakla, su giden tarla yılda 40 bin hektarı geçmiyor. Türkiye bu hızla ancak 100 yılda tarım alt yapısını tamamlayabilecek.
VERİM YÜZDE 40 ARTAR Tarımda verimliğin artması için yılda en az 400 bin hektar alana su götürülmesi gerekiyor. Sulama yatırımlarının kapalı ve basınçlı sulama sistemleriyle organize edilmesi, su ve enerji tasarrufu için de gerekli. Damla sulama yatırımı gerçekleştirilmesi halinde, önemli su ve enerji tasarrufu sağlanacak. Toprağın tuzlanmasınrın ve çoraklaşmasının da önüne geçilecek. Yüzde 30-40'a varan oranlarda verim artışı elde edilecek. Gereken sulama yatırımlarının yapılamaması, vatandaşı kuyulardan su çekmeye yöneltiyor. Kullanılan bu su toprakların nemini kurutuyor, çoraklaştırıyor. Yani tarla kuruyor. Çiftçi batıyor. Türk tarımı her geçen gün yok oluyor.