Domates Çin'den!
Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Okan Gaytanoğlu anlatıyor: Dikkatle dinlemeliyiz:
***
Türk tarımının en büyük sorunu işletme büyüklüğü. Türkiye'de işletme büyüklüğü ortalaması 60 dekar. 60 dekarlık arazide, isteseniz de verimli üretim yapamazsınız. AB'de ortalama işletme büyüklüğü 280 dekar. Amerika'da ise ortalama arazi genişliği 2 bin dekar. Türkiye'nin arazi yapısı; gizli işsizliği, verimsizliği ve köyden kente göçü körüklüyor.
***
Bir traktörün verimli olabilmesi için yılda bin saat çalışması gerekiyor. Oysa Türkiye'de bir traktör yılda ortalama bin 200 saat çalışıyor. Birçoğu atıl yatıyor. Türk çiftçisi pazara çok az ürün gönderiyor. Bu yüzden de bazı ürünlerde yokluk yaşanıyor. Türkiye'de şu anda salça yapmak için domates bulunmuyor. Çin'den domates ithal ediliyor. Bu durum birçok üründe de geçerli.
***
Türk tarımında en büyük finans kaynaklarından biri Ziraat Bankası; ama Ziraat Bankası'nın verdiği krediler ancak işletmeyi döndürüyor. Böyle olduğu için ne yazık ki ikinci en büyük finans kaynağı tefeciler. Şimdi özel bankalar da tefecilik işine girdiler. Korkarım ki, Türkiye tarımı desteklenmediği oranda özel bankaların elinde birçok tapu olacak. Hele bu bankalar da yabancılara satılıyorsa, yabancılar hiç uğraşmadan, vatandaşı borçlandırarak onların tarım arazilerine sahip olacak...