Açık Para Fakültesi Açıköğretim Fakültesi ile önemli bir hizmet veren Anadolu Üniversitesi topladığı harçlarla can yakıyor. Yıllık gelir, 500 milyon YTL'yi buluyor
İlk kez 1982 yılında hayatımıza giren uzaktan öğretim, daha sonraki yıllarda giderek yayıldı ve kurumsallaştı. Sadece Anadolu Üniversitesi'ne verilen bu yetki ile kurulan Açık Öğretim Fakültesi, bu süreç içinde 37 bölüme öğrenci aldı. İlk başlarda askerliği ertelemek veya yedek subay olarak yapmak isteyenlerle maaşlarını artırmayı planlayan devlet memurlarının ilgi gösterdiği sistem, daha sonra önemli bir eğitim hizmeti haline geldi. Sınırsız kontenjanlarıyla herkesin kolayca kayıt yaptırdığı Açık Öğretim Fakültesi, Türkiye'de üniversitelerde okuyan öğrencilerin yüzde 40'ına sahip oldu.
69 YERİNE 400 YTL HARÇ Daha sonraki yıllarda internet teknolojisini de kullanan fakülte, her yıl ücretini artırdı. Bugün birçok kişiye göre çok yüksek olan bu öğrenim ücretini ödeyemeyenler, sınavlara giremiyor ve kaydı siliniyor. 1 milyonun üzerinde öğrencisi olan Açık Öğretim Fakültesi'nde, ortalama olarak yıllık 400 YTL gibi yüksek miktarda harç alınıyor. Bu harçlar karşılığında kitap veriliyor ve sınav hizmeti sunuluyor. Ayrıca danışmanlık hizmetleri de bu ücrete dahil ediliyor. Oysa Bakanlar Kurulu'nun belirlediği harç ücreti sadece 69 YTL. Geri kalan miktarı fakülte yönetimi belirliyor. Fakülte 1 milyonun üzerindeki öğrenciden yıllık ortalama 500 YTL para topluyor. Bazı meslek odalarına verilen sınav hizmetleri de düşünüldüğünde, bu rakam daha da artıyor. Açıköğretim Fakültesi'nde 2 derse kadar başarısız olan öğrenciler bir üst sınıfı da okuyabiliyor. 3 ve daha fazla dersten başarısız olan öğrenciler ise üst sınıf dersi alamıyor ve kaldıkları dersleri tekrar ediyor. İddiaya göre, öğrencilerin canını yakan sistem işte burada devreye giriyor. Çünkü öğrenci, alttan kaç ders alırsa alsın tam yıl parası ödüyor. Üstelik bu derslerin kitaplarını bir önceki yıl aldığı halde yeniden kitap parası vermek zorunda da kalıyor.
'ALINAN MİKTAR ÇOK DEĞİL' Açıköğretim Fakültesi yetkilileri, kalan öğrenciye kitap göndermediklerini belirterek, "Katkı payını hükümet belirliyor ve bu miktar da diğer üniversitelere göre çok düşük. Öğrenim giderleri olarak alınan paralar da verilen hizmete paralel belirleniyor ve iddia edildiği gibi yüksek değil. Bunun karşılığında sınav, kitap, büro, danışmanlık ve internet gibi hizmetler sunuluyor. Kalan öğrenciden kitap parası düşülüyor. Bütün hesaplarımız şeffaf" diyor.