Mevduat ve repoda beyan yok offshore faizinde ise vergi var 2006'da elde edilen menkul sermaye gelirleri için beyanname verme süresi 15 Mart'ta sona eriyor Mevduat ve repo faizi beyana tabi değil. Offshore faizinin 875 YTL'yi aşan kısmı beyan edilecek
Bir yıl boyunca yatırım araçlarından elde edilen gelirlerin beyanı süresi 15 Mart'ta doluyor. İster YTL ister döviz cinsinden olsun, mevduat faizleri ile repo gelirleri beyan edilmez. Diğer menkul kıymetlerde ise vergi beyanı şöyle:
OFFSHOREHESAPLARI: Tutarı 875 lirayı aşarsa beyan edilecek. Faizin YTL cinsinden tutarı, faizin elde edildiği günkü Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden hesaplanır.
YURTDIŞIMEVDUAT: Yurtdışındaki bankalardan elde edilen faiz tutarı 875 lirayı aşıyorsa beyan edilir. Yurtdışında vergi ödenmişse ödenen vergi belgelenmek koşulu ile vergiden düşülür.
YATIRIMFONU: Yatırım fonlarından elde edilen gelirler vergiye tabi değil. Menkul kıymet yatırım fonları dışındaki fonlardan ise tutar 18 bin lirayı aşarsa beyana tabidir.
ALACAKFAİZİ: Vergi kesintisine tabi tutulmamış her türlü alacak faizleri 875 lirayı aşarsa beyan edilir. Faiz gelirinde vade uzatımlarında faiz elde edilmiş sayılır. Nakden tahsilata bakılmaz. Örnek: Veli Bey arkadaşı Mehmet Bey'e altı ay vadeli 15 bin lira borç vermiştir. Altı ayın sonunda 18 bin lira olarak geri alacaktır. Ancak, bu sürenin sonunda parayı tahsil etmemiştir. Vade 18 bin lira olarak bir yıl uzamıştır. Ali Bey 3 bin lira alacak faizi elde etmiştir. Tutarı 875 lirayı aştığı için beyanname vermeli.
TAHVİLVEBONOFAİZİ: 1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilen devlet tahvilleri ve Hazine bonolarının faiz gelirleri ve satılmalarından sağlanan kazançların 191.089,20 lirası vergiden istisnadır. Bu tutar enflasyon indirimi yapıldıktan sonra kalan tutardır. Buna göre 1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilen devlet tahvilleri ve Hazine bonolarından elde edilen gelirlerin vergiden istisna tutarı 357.176,07 YTL olmaktadır. 1 Ocak 2006 tarihinden sonra ihraç edilenler ise beyana tabi değildir.