Menopoz
Bir kadının bir yıl hiç adet görmemesi menopoz olarak değerlendirilir. Bu dönem artık üreme yeteneğinin sonlandığı yani çocuk doğurabilme imkanının olmadığı bir dönemdir. Yalnızca çocuk doğurma yeteneğinde değişiklik değil; kadın vücudunda başka türlü değişiklikler de olur. Unutmayın ki menopoz yaşamın doğal bir sürecidir. Pek çok kadın genellikle 50 yaş civarında menopoza girer. Ancak bilinmelidir ki her kadının yapısına ve genlerine göre zamanı farklıdır. Bazıları 40 larında, bazıları ise 50 li yaşların sonlarında menapoza girer. Hormon düzeyi değişir Menopoza giriş dönemi vardır. Bu dönem de yumurtlama düzeni bozulur, hormonların düzeyleri değişir, adet düzeninde değişiklikler oluşur. En erken 30 lu yaşların sonlarında en geç 50 de başlayabilir. Genellikle 2-8 yıl kadar sürer. Bu dönemde adet kanamaları düzensizleşir ve diğer olası şikayetler de kişiden kişiye değişen şiddetlerde ortaya çıkabilir.
Menopozun belirtileri Düzensiz adet kanamalarının olması (daha uzun veya kısa aralıklarla görmek, miktarın çok olması gibi), Sıcak basmaları Uyku düzeninde bozukluk, depresyon veya endişe yaşamak, Duygusal durumda değişiklik, Baş ağrıları, Hafıza sorunları, Vajinada kuruluk hissi
Bazıları hafif atlatır Bazı kadınlar hafif belirtilerle bu dönemi geçirirken, diğerlerinde çok şiddetli seyredebilir. Hatta bu durum günlük hayatı etkileyebilecek şikayetlere neden olabilir. Bu dönemle beraber başlayan bazı sağlık riskleri vardır. Kadınlarda menopozla beraber kemik erimesi, kalp hastalığı gibi bazı hastalıkların ortaya çıkması söz konusudur. Gelecek yazıda bunları paylaşacağız Hoşçakalın.