Soğuk havaya uyum sağlamak için kış aylarında yavaşlayan metabolizmamız daha az kalori yakarak, kilo almaya uygun bir ortam yaratır. Tabii ki, siz de buna yardımcı olursanız....
Kadınların pek çoğu kış aylarında kilo almaktan yakınır; bahar mevsiminde de bildik bilmedik tüm diyetleri uygulayarak zayıflamaya çalışır. Peki, gerçekten kış döneminde kilo alınır mı? Eğer doğru ise, kış aylarında nasıl sağlıklı beslenip kilo almaktan kaçınmak gerekir? Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz Diyetisyen Cemal Aytaç Ak, beslenmeye dikkat edilmediği takdirde kış aylarında kilo almanın kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Bunun en temel nedeninin ise bazal metabolizma (istirahat anında sarf edilen enerji miktarı) hızının düşmesi olduğunu belirten Ak, "Kış yaklaştıkça, vücudumuz ısı değişikliğine uyabilmek için harcadığı enerjiyi düşürür. Bazal metabolizma hızı yavaşlar. Bu da, kış aylarında biraz daha kilo almaya neden olur" diyor.
BİYOLOJİK SAATİ DİNLE... Yemek yemek, uyumak, sosyal yaşama ayak uydurmak gibi aktiviteleri düzenleyen ve ışık, saat, sıcaklık gibi uyaranlarla vücut kimyasını değiştiren bir 'biyolojik saat'in varlığından kuşkusuz herkes haberdardır. İnsanoğlunun biyolojik saati gün içindeki ışık ve ısı değişikliklerinden etkilendiği gibi, mevsimlere bağlı değişimlerden de etkilenir. Vücudumuz mevsimsel değişikliği fark ettiği anda aldığı enerjinin bir kısmını stoklamaya ve daha az yakmaya başlar. İşte bu nedenle kış aylarında daha az enerji tüketildiği hesaba katılarak alınan besinlerin enerji yoğunluklarına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü, yüksek enerjili besinler yakılmayıp, yağ olarak vücudumuzda depolanır. Kış aylarında çabuk kilo alınmasının sebeplerinden biri de budur.
HAREKETSİZLİK FAKTÖRÜ Kış aylarında kilo almanın en önemli nedenlerinden biri de yaz mevsimine göre daha az hareket edilmesi. Hava koşulları yüzünden yakın mesafelere bile araçla gidilmesi, enerji harcanmasını sağlayan bazı sporların kışın yapılmaması, yağları yakan sıvı tüketiminin azalması ve yüksek kalorili yiyeceklerin tüketilmesi içinde bulunduğumuz mevsimin kilo açısından dezavantajlarındandır.
KİLO ALMAMAK İÇİN NE YAPMALI? Kışın hareketsiz yaşam tarzının tuzağına düşmemek gerektiğini söyleyen uzmanlar, yaz aylarında yapılan spora kış mevsiminde de devam edilmesini öneriyor. Hiç spor yapamayanlara da günde 30 dakika düzenli yürüyüş tavsiye ediyor. Kışın kilo almamak için beslenmeye her zamankinden daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Kızartmalar, salam, sosis, sucuk, tatlılar, kuruyemişler, çikolata, sakatatlar, şekerli içeceklerden hem yazın hem de kışın uzak durulması gerekiyor. Bunlardan uzak kalmak sadece kilo kontrolü açısından değil, sağlıklı beslenme için de gerekli olan beslenme şekli. Doğru bir beslenme programında güne kahvaltı ile başlanıyor. Kahvaltı-öğle yemeği arasında meyve ya da yoğurt, öğle-akşam yemeği arasında da meyve ya da diğer lifli besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Akşam yemeği ise mümkün olduğunca hafif olmalı. En önemlisi de, akşam yemeğinden sonra atıştırma yapılmaması. Gün içinde bir şey yemeyen, akşamlarını buzdolabı başında atıştırarak geçirenler, kış rehavetine tamamen kendini kaptırıp, fazla kilolarla tanışırlar. Ayrıca uzmanlar gece uzun olduğu için yatmadan bir iki saat önce bir porsiyon meyve yenmesini ya da bir bardak süt içilmesini öneriyor.
DİYET KİŞİYE ÖZEL OLMALI Kişilerin her zaman diyet yapmaya sebep olacak fazladan birkaç kilosu olabilir. Ancak, bu kiloların altında yatan gerçek nedenin bilinmesi gerekiyor. Daha çok bahar aylarında birbiri ardına verilen diyet listelerini uygulamak yerine bir sağlık merkezine giderek gerekli testleri yaptırdıktan sonra kişiye özel diyet uygulanmalı. Yaygın olan şok diyetlerin kilo verdirmekten çok, vücuttan su atılmasına yönelik olduğunu açıklayan uzmanlar da, "Eğer bir diyet programı size haftada bir kilodan fazlasını vaat ediyorsa, ya doğruyu söylemiyordur ya da sağlığa aykırı bir şeyler vardır" diyor.