Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 16 Kasım 2006  
Yazar Arşivi

Parti yapmak

Seçimler yaklaşıyor. Her seçim yaklaştığında yeni partiler kurulmaya başlıyor. Bir başka ülkede böyle bir sistem var mıdır? Bilmiyorum. Doğru sistem ne olabilir bir bakalım. Seçim yaklaşmadan, hatta seçimlerden bağımsız olarak siyasi kümeleşmeler yapılır, benzer düşünceleri paylaşan kişiler bir araya gelmeye başlar, tartışırlar. Bu tartışma ve buluşmalar siyasi platforma taşınmak istenirse, görüşlerini savunabilecekleri var olan oluşumlar gözden geçirilir. Eğer varsa, onunla çalışılır. İktidar mücadelesi, yani partinin yönetimine talip olmak başka boyuttur. Partinin içindeyken, eğer partiyi yönetenlerin sizin ortak savınızı yeterince savunamadıklarını, iyi yönetemediklerini düşünüyorsanız onun mücadelesini verirsiniz. Parti yönetimine talip olmak, "Ben olmalıyım" amacı taşımamalıdır. Seçimler yaklaşıyor. Her seçim yaklaştığında yeni partiler kurulmaya başlıyor. Bir başka ülkede böyle bir sistem var mıdır? Bilmiyorum. Doğru sistem ne olabilir bir bakalım. Seçim yaklaşmadan, hatta seçimlerden bağımsız olarak siyasi kümeleşmeler yapılır, benzer düşünceleri paylaşan kişiler bir araya gelmeye başlar, tartışırlar. Bu tartışma ve buluşmalar siyasi platforma taşınmak istenirse, görüşlerini savunabilecekleri var olan oluşumlar gözden geçirilir. Eğer varsa, onunla çalışılır. İktidar mücadelesi, yani partinin yönetimine talip olmak başka boyuttur. Partinin içindeyken, eğer partiyi yönetenlerin sizin ortak savınızı yeterince savunamadıklarını, iyi yönetemediklerini düşünüyorsanız onun mücadelesini verirsiniz. Parti yönetimine talip olmak, "Ben olmalıyım" amacı taşımamalıdır.

***


Oysa yapılan bambaşka. Ortaya biri çıkıyor. "Ben parti kuracağım" diyor. Niçin parti kurmak ister? Onun siyasi düşüncelerine yatkın kurulu bir parti yok mudur? Yoksa amaç inandıklarını siyasi platformda savunmak değil, bir parti sahibi olmak mıdır? Bu soruların yanıtlarını bulamadım. Bu arada, bir seçmen olarak kaç siyasi partimiz var? Onlar kimler? Partide başkan dışında kimler var? Hatta parti başkanı kimdir, neyi savunurlar bilmiyorum. Seçim öncesi hepsini öğrenmeye kalksam, başka iş yapamamaktan ve daha önemlisi ne savunduklarını öğrenecek birkaç cümlelik kaynak bulamamaktan korkarım. Oysa yapılan bambaşka. Ortaya biri çıkıyor. "Ben parti kuracağım" diyor. Niçin parti kurmak ister? Onun siyasi düşüncelerine yatkın kurulu bir parti yok mudur? Yoksa amaç inandıklarını siyasi platformda savunmak değil, bir parti sahibi olmak mıdır? Bu soruların yanıtlarını bulamadım. Bu arada, bir seçmen olarak kaç siyasi partimiz var? Onlar kimler? Partide başkan dışında kimler var? Hatta parti başkanı kimdir, neyi savunurlar bilmiyorum. Seçim öncesi hepsini öğrenmeye kalksam, başka iş yapamamaktan ve daha önemlisi ne savunduklarını öğrenecek birkaç cümlelik kaynak bulamamaktan korkarım.

***


Peki tüm bu plansızlığın, "Benim olsun" ana fikrinin getirdiği nedir? Birkaç gündür okuyorsunuz. Istanbul eski Belediye Başkanı bir siyasi parti kurmaya karar vermiş. Zaten bir parti içinde siyaset yaparken belediye başkanı olmuş, sonra ayrılmış. Olabilir, fikir uyuşmazlığı olmuştur, ayrılmıştır. Peki nasıl bir siyasi görüşü vardır ki mevcut partilerin hiçbirine uymaz, yeni parti kurmaya karar verir. Sonra bir hareket başlar, orada diğer isimler hiç bilinmez. Sonunda bir röportajında partisinde çeşitli kişilerin olacağı ya da olabileceği üzerine konuşmuş. Bir anda herkes birbirini yalanlamaya başladı. Türkiye'de aktif siyasetin içinde olan kişiler belli, çoğu benim çocukluğumdan beri değişmedi. Peki tüm bu plansızlığın, "Benim olsun" ana fikrinin getirdiği nedir? Birkaç gündür okuyorsunuz. Istanbul eski Belediye Başkanı bir siyasi parti kurmaya karar vermiş. Zaten bir parti içinde siyaset yaparken belediye başkanı olmuş, sonra ayrılmış. Olabilir, fikir uyuşmazlığı olmuştur, ayrılmıştır. Peki nasıl bir siyasi görüşü vardır ki mevcut partilerin hiçbirine uymaz, yeni parti kurmaya karar verir. Sonra bir hareket başlar, orada diğer isimler hiç bilinmez. Sonunda bir röportajında partisinde çeşitli kişilerin olacağı ya da olabileceği üzerine konuşmuş. Bir anda herkes birbirini yalanlamaya başladı. Türkiye'de aktif siyasetin içinde olan kişiler belli, çoğu benim çocukluğumdan beri değişmedi.

***


Bir de potansiyel siyasetçi olarak bakılanlar var. Biraz öne çıkmış eskiyeni bürokratlar, akademisyenler, bazı sivil toplum örgütlerinin başkanları. Hepsini bir araya getirseniz bir Meclis ya eder ya etmez. Dolayısıyla söylenen, söyleneceği düşünülen isim sayısı kısıtlı. Böyle olunca da yeni parti kurmak zor. "Ayşe parti veriyormuş, beni çağırmadı. Ben de kendi partimi yaparım inadına" diyerek, sağa sola "Ahmet parti veriyor, tanımak önemli değil, herkes birini alsın gelsin, kalabalık olsun istiyor" şeklinde yaşadığımız sürece, bu tür yalanlamalar da çok olacaktır. Bir de potansiyel siyasetçi olarak bakılanlar var. Biraz öne çıkmış eskiyeni bürokratlar, akademisyenler, bazı sivil toplum örgütlerinin başkanları. Hepsini bir araya getirseniz bir Meclis ya eder ya etmez. Dolayısıyla söylenen, söyleneceği düşünülen isim sayısı kısıtlı. Böyle olunca da yeni parti kurmak zor. "Ayşe parti veriyormuş, beni çağırmadı. Ben de kendi partimi yaparım inadına" diyerek, sağa sola "Ahmet parti veriyor, tanımak önemli değil, herkes birini alsın gelsin, kalabalık olsun istiyor" şeklinde yaşadığımız sürece, bu tür yalanlamalar da çok olacaktır.

***


Böyle olunca, kurulan bir partinin içinde onu kuranların dışındaki kişileri tanımak zor. Siyasete bakış ve siyasete siyasetçilerin biçtiği değer böyle kaldığı sürece daha da zor olacak. Ama daha zoru, tüm bunların içinden seçim zamanı kendimiz ve ülkemiz için en doğruyu seçmek. Zaman geçiyor, moda olduğu şekilde, Istanbul gecelerinde gece boyu her partiye 10 dakika uğrayarak görünmeye ve eğlenmeye çalışırsak, hiçbir yerde gerçekten var olamayız. Böyle olunca, kurulan bir partinin içinde onu kuranların dışındaki kişileri tanımak zor. Siyasete bakış ve siyasete siyasetçilerin biçtiği değer böyle kaldığı sürece daha da zor olacak. Ama daha zoru, tüm bunların içinden seçim zamanı kendimiz ve ülkemiz için en doğruyu seçmek. Zaman geçiyor, moda olduğu şekilde, Istanbul gecelerinde gece boyu her partiye 10 dakika uğrayarak görünmeye ve eğlenmeye çalışırsak, hiçbir yerde gerçekten var olamayız.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Çocuk istismarı   / 09-11-2006
 Nasıl tepki vermeli?   / 19-10-2006
 Dünya Ruh Sağlığı Günü ve damgalanma   / 12-10-2006
 Ayrılmayı başarabilmek   / 05-10-2006
 Umutsuzluk   / 28-09-2006
 Papa ve öfke   / 21-09-2006
 Çocukları öldürenler ve hayat verenler   / 14-09-2006
 Asker ve dans   / 07-09-2006
 Aile içi şiddet ve istismar   / 31-08-2006
 Çocuk kitapları   / 24-08-2006
GÜNCEL
İskenderun'u İskenderun'u sel aldı
Metrekareye 170 kilogram yağışın düştüğü İskenderun'da, hayat felç...
'Böyle mi olacaktı!'
Sağlıklı önerge
Harika bilmecesi
Deprem gibi
Tek Arzu'su yaşamak
Ormanların koruyucusu
SPOR
İkram İkram gecesi: 1-1
Facchetti anısına Bergamo'da oynanan mücadelede Ay-Yıldızlılar, 9.
Bir bu eksikti
Fener düğmeye bastı!
Beşiktaş'tan başka takım...
Ucuz kurtulduk
Tümer&Nobre derbisi
Efes'e yazık oldu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 15°C 6°C 
ANKARA Sisli 12°C 0°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 18°C 10°C 
ANTALYA Az Bulutlu 22°C 10°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 21°C 8°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.654,140 D:% -0,00
DOLAR S: 1,446 D:% -0,38
EURO S: 1,850 D:% -0,40
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu