Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 26 Ekim 2006
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Kadınların riski çok daha fazla
Bel fıtığına egzersiz
Boyun kireçlenmesi
Kireçlenme tedavisi Kireçlenme tedavisi
Kalsiyumun büyük önemi

Kadınların riski çok daha fazla

Bel fıtığından kireçlenmeye kadar pekçok hastalığa davetiye çıkaran şehir yaşamından en çok kadınlar etkileniyor. Özellikle menopoz sonrası.



Şehir hayatının giderek sağlığımızı tehdit ettiği günümüzde insanların birçoğu kilo fazlalığından ve hareketsizlikten yakınmasına rağmen düzenli egzersiz yapmayı düşünmez. Düşünse bile, günlük koşturma içinde gerçekleştirmeye pek vakit bulamaz. Gün boyu bilgisayar karşısında çalıştıktan sonra akşam özel otomobil ile eve gitmek... Televizyon karşısında geçirilen saatler... Sonra uyumak ve uyanmak; ertesi gün yine aynı kısır döngü... Kentin baş döndüren hareketi içinde hareketsiz kalan insanların yaşamı bu...

EGZERSİZ
Günümüzde erişkin yaştaki insanların yarıdan fazlasının hareketsizlikten kaynaklanan bel fıtığı, boyun kireçlenmesi, bel kireçlenmesi, kemik erimesi (osteoporoz) gibi hastalıkları biliniyor. Peki bunlardan korunmak için ne yapmalı? Tabiiki egzersiz... Kısa mesafeleri yürümek, asansör ya da yürüyen merdivenden uzak durmak bile faydalı olabilir. Egzersiz yapmaktaki amaç, kişinin kuvvet ve dayanıklılığını geliştirmek, vücut yağını azaltmak, kas eklem hareketlerini iyileştirmektir. Haftada 3-4 kez 20- 25 dakikalık egzersiz yeterlidir. Egzersiz ayrıca kalp ve akciğerlerin kapasitesini korumak ve iyileştirmek konusunda da son derece etkindir.

BEL FITIĞINA DAVETİYE
Şehir yaşamının kaçınılmaz hastalığı... Fizik aktivite ve egzersizlere vakit ayırmayışımız hareketsiz bir iş ve hayat tarzı, daha çok oturarak çalışmak, şişmanlık, ağır şeyler kaldırmak, mücadele sporları, bilinçsiz spor yapmak, bedensel faaliyetlere ısınmadan başlamak, yanlış oturuş ve duruş alışkanlığı ve uzun süre otomobil kullanma bel fıtığı için davetiye çıkarır. Bu risk faktörleri bir insanın günlük yaşantısında ne kadar çoksa o kişinin bel fıtığına yakalanma ihtimali de o kadar yüksektir. Bel fıtığı, en çok 30-45 yaşları arasında ortaya çıkar, her yüz kişiden ortalama 5'inde görülür. Fizyolojik açıdan bel fıtığı, omurgayı meydana getiren kemiklerin arasındaki disklerden bir veya birkaç tanesini kendilerini tutan bağı iterek ya da yırtarak omurilik ve omuriliği saran zar veya sinirlerin üzerine çıkıp baskı yapmasıdır. Bel fıtığı, öksürme veya ıkınma ile artarak bacaklara yayılan ağrılar, bacaklarda güçsüzlük, duyu değişiklikleri, sinirin çalıştırdığı adalede kuvvetsizlik ve incelme gibi belirtilerle ortaya çıkar. İdrar kaçrma da bir belirti olabilir.

BOYUN KİREÇLENMESİ
Boyun kireçlenmesi, boyun omurgasını meydana getiren yapıların dejenerasyonu sonucu ortaya çıkan ve buna bağlı sinir ve damar bozukluklarını da içeren bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Her üç kişiden biri hayatı boyunca en az bir kez boyun ağrısı çeker. Özellikle masa ve tezgah başında çalışanlarda, bilgisayar kullananlarda boyun ağrısı yaygındır. Günlük yaşamdaki gerilimler ve iş stresi de boyun ağrısını artırır. Boyun ağrısıyla birlikte sırt-omuz ağrıları, ellerde uyuşma, baş dönmesi, dengesizlik ve baş ağrısı da görülebilir. Kol ağrısıyla birlikte görülen boyun ağrılarında mutlaka doktora başvurulmalıdır.

ELEKTİRİK ÇARPMASI GİBİ
Boyun kireçlenmesinin belirtileri genç yaşlardan itibaren görülebilir ve sıklığı yaşla beraber artar. Boyunda 7 tane omur vardır, her omurun arasında da disk dediğimiz bir bölüm bulunur. Disklerin ortasındaki yumuşak kısım bir çeşit amörtisör gibi görev yapar. Hareketsizlik, ileri yaşlar, çeşitli travmalarla bu yumuşak kısmın elastikiyeti azalır ve üzerine binen yükü eşit olarak dağıtamaz hale gelir. Diskte ve etrafını çeviren dokuda kireçlenme başlar. Boyun fıtığına benzer bulgular verebilir. Boyun fıtığında ağrı çok tipik olarak hastanın kolunda bir bölgeye yansır. O bölgede elektrik çarpması şeklinde ağrı ve o koldaki parmaklarda kuvvet kaybı görülür. Eklem kireçlenmesi, eklemlerde kıkırdak kaybına bağlı olarak oluşan iltihabi hastalıktır. Romatizmal hastalıklar arasında en sık rastlanılanıdır. Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür. Özellikle menapoz dönemlerinde artar. Eklem çevresinde ağrıya ve şişliğe yol açarak, kişinin hareketlerinde kısıtlanma yapar.

EKLEMLER ŞİŞER
Hareketsizlik, aşırı şişmanlık, yaşla eklemlere binen stresin oluşturduğu deformasyonlar, eklem içi kırıklar, yaralanmalar ve geçirilen iltihaplar bu hastalığa yol açan etmenlerdir. Kireçlenme "yaşlılık romatizması" olarak da bilinir. Zorlama, hastalığı arttırırken egzersiz ve spor ise azaltır. Eklem yerlerinizin çevresinde ağrı ve şişlik görüyorsanız, belirli hareketlerinize vücudunuzda çıtırtı sesleri alıyorsanız, özellikle sabahları eklem yerlerinde tutukluk hissediyorsanız bir kireçlenmeden söz edilebilir. Kireçlenme, sıklıkla bel, diz, ayak bileği, kalça eklemi gibi yük altında çalışan eklemlerde olsa da omuz, dirsek, el bileği, el eklemleri hatta çene ekleminde de olabilir. Kireçlenmeyi önlemek için düzenli yürüyüşler, düzenli ve sürekli egzersizler, beslenme alışkanlığının değişmesi gerekir.

KEMİK ERİMESİ
Kemik erimesi, kemik doku yoğunluğunun azalması nedeniyle dayanıklılığının azalması, yani kalitesinin düşmesidir. Ciddi ve sinsi bir hastalık olan kemik erimesi, zamanında yakalanıp önlenmezse sakatlıklara, hatta ölüme bile neden olur. Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen bu rahatsızlıktan en çok kadınlar etkilenir. Kemik erimesi riski, yaşla birlikte artar. Düzenli egzersiz yapma alışkanlığının olmayışı, uzun süreli yatak istirahati, sigara, alkol ve fazla kahve tüketimi, kortizon kullanımı menopoz ve daha ileri yaşlarda olmak osteoporoza yakalanma riskini artıran faktörlerdir. Normalde kemik kütlesi, erkeklere oranla zaten daha az olan kadınlarda, 40 yaşları civarında kemik kütlesi yavaş yavaş azalmaya başlar. Özellikle menapoz sonrası kadınlarda östörojen hormonunun seviyesinin düşmesi, kemiklerdeki yıkımı hızlandırır. Osteoporozdan korunmak ancak koruyucu tedaviyle mümkündür. Daha ileri yaşlardaki hayatımızda kemik kütlesi kaybımızı en aza indirebilmek için, aşağıdaki önlemlerin 35 yaşına kadar mutlaka alınması gerekir.
- Yiyecek ve içeceklerimizde aldığımız kalsiyum miktarını mutlaka artırmalıyız( yeşil sebzeler, soya fasulyesi, fındık, badem, pekmez, deniz ürünleri, süt, yoğurt, peynir )
- Alkol ve sigara alışkanlıklarını bırakmalıyız.
- Düzenli egzersiz ve hareketli bir yaşam şarttır.


YARIN: ÇALIŞMA HAYATI VE İŞYERİ HASTALIKLARI


Hazırlayan: Erhan DOĞAN

DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Herkes kendi işine baksın...Serengil'e haciz şoku
Devler bir kez daha buluştu!Şimdi hepsi okullu oldu!
Sedef 'limon çocuk' ben...Vejetaryen tehlikesi!
Beceriksiz ünlüler!Anne olmak uğruna
Bu elbise tam 13 kiloAltun destekli albüm
Barış turları...Nişana diye gitti evlenip geldi
Bu nasıl çelişki?Ayrılık çanları...
Tutumlu GülbenObez kadınların kanser...
2 milyon 400 bin kişi...Karbonat vitaminleri öldürüyor
Unutkanlık dert değil!'Baba'lığa doymuyor
İçtiği şampanyaların...Kate Moss sevgilisiyle...
Gizli tutku motosikletMütevazi Oscarlı
Kabala öğretisi huzur veriyor'Kazanova'lığı kabul etmiyor
Acil servisGünün mönüsü
Rüya yorumlarıAşk mesajları
GÜNCEL
Doğum Doğum cinneti
Doğumdan sonra bunalıma giren kadın, mektup yazıp 40 günlük...
Kızını ben kaçırdım
Avrupai vuruş
Yeriz seni Anadolu
Bayram kaçamağı acı bitti
Kapıları kapatın hırsız var
Miami'de sabaha kadar dayak
SPOR
2 2 ileri 1 geri
Sumulioski'nin golüyle ilk yarıyı geride kapatan Aslan, ikinci yarıda...
Kartal'ın Ege vurgunu
Sabreden derviş
Çukurdan çıkıyoruz
Bir tek Delgado
Asıl bayram pazar günü
Rauf'un intikamı 66-58
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 39.643,760 D:% -0,45
DOLAR S: 1,460 D:% -0,03
EURO S: 1,844 D:% 0,00
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu