Haydi, sıvayın kolları yemek yapıyoruz! Art arda açılan yemek kurslarına katılarak zihninizi dinlendirirken, karnınızı doyurabilirsiniz....
HER gün yemek yapmak kadınlar için külfet gibi görünse de, aslında bir çeşit rahatlama aracı da sayılabilir. Çünkü, neyin nasıl pişirileceğini düşünmek ve ortaya koymak, yapan için bir sanatçının eserinden aldığı haz kadar önemli. Günlük stresten kurtulmak ve rahatlamak isteyenler artık yemek yapmaya koşuyor! Çalışan kadınlar, ev hanımları, hatta erkekler bile güzel yemekler, pastalar, kurabiyeler, tatlılar yapmak için gittikleri kurslarda sıkıntılarından uzaklaşıyor; hazırladıkları lezzetleri sevdikleriyle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyor.
KADIN-ERKEK FARK ETMİYOR Geçmişte kadına özgü bir görev sayılan yemek pişirmek, günümüz koşullarında erkekleri de kapsıyor. Bekar yaşamanın güçlükleri karşısında dik durmak ya da eşine yardımcı olmak isteyen erkekler, çocuklarına güzel yemek hazırlamak isteyen anneler, yeteneklerini arkadaşlarına ispatlamaya çalışanlar yemek kurslarında hem lezzetli yemekler yapmayı öğreniyor hem de güzel dostluklar kurarak bilgilerini paylaşıyor. Canlıların temel gereksinimi olan beslenmenin sadece karın doyurmak olmadığı, normal büyüme, gelişme, sağlığın korunması ve zihinsel gelişme için, besin öğelerinin yeterli miktarda alınmasının önemi her gün daha çok anlaşılıyor.
OTELLERE HÜCUM... Günümüzde artık bir sanata dönüşen yemek yapma, kadın-erkek herkesin ilgisini çeken bir branş dalı haline geldi. Tat duyumuzun varlığı bunu bir ihtiyaçtan çok zevk haline getirdi. Bilinçli yemek yapmak, hem tadı yerinde hem de vitamininin korunması anlamını taşıyor. İşte bunun için kursa gidenler, eğitimden sonra ya yemek- içmek ile ilgili işlere giriyor ya da becerilerini aile ortamında dostlarına, misafirlerine gösteriyor. İstanbul gibi büyük kentlerde açılan yemek kurslarına 5 yıldızlı oteller de eşlik ediyor. Mövenpick Oteli, çikolata tutkunlarını çikolata yapımı kursunda buluşturuyor. Pastane Şefi Yücel Akbaş tarafından verilen çikolata yapımı kursunda; çikolata eritme, saklama ve kalıp çikolata yapma gibi teknik bilgilerin yanı sıra beyaz ve siyah, ganaj, truffle çikolata yapımı, çikolata ile meyve ve fındık kaplama dersleri veriliyor.
SERTİFİKALI ÇİKOLATACILAR Yapılan çikolataların tadımından sonra katılımcılara sertifikaları ile birlikte günün anısına özel olarak dizayn edilmiş önlük hediye ediliyor. Görünümü ve tatlarıyla baştan çıkarıcı çikolataların yapımını öğrenmek, dostlarına ve ailelerine kendi yaptıkları çikolataları ikram etmek isteyenler 95 YTL ödeyerek Mövenpick'teki bu kursa katılabiliyor. Kursiyerler arasında her meslekten insanı bulmak mümkün. Doktor, avukat, bankacı, ev kadını ve hatta üniversite öğrencileri kursa katılarak çok sevdikleri çikolatanın yapımını öğreniyor. Kursa genellikle kadınlar katılıyor. Ancak az sayıda da olsa erkeklerin de kursa katıldığı görülüyor. İstanbul dışındaki çikolata düşkünleri de Mövenpick Otel'deki derslere katılıyor.
EDİRNE'DEN GELDİ Müşteri temsilcisi Filiz Özant, Hayat Umuttur Derneği'nin de üyesi. Çikolatayı herkes gibi çok seven Özant, bir günlük kurs sonunda öğrendiklerini dernekteki çocuklarla paylaşmak istiyor. Edirne'den İstanbul'a gelerek çikolata kursuna katılan Dr. Dilek Memiş de yemek yapmayı çok sevdiğini belirtiyor. Memiş, "Çikolatayı çok severim ve nasıl yapılacağını öğrenmek için hiç üşenmedim, Edirne'den kalktım geldim. Artık kendi çikolatamı kendim yapacağım" şeklinde konuşuyor.
'ÇOK BÜYÜK BİR KEYİF' Pazarlama Uzmanı Ayşe Alver de çikolata düşkünlerinden. Alver, "Çikolata yapımını uygulamalı olarak öğrenmek istedim. Bu terapi gibi. Burada hem keyif alıyor hem stres atıyoruz" diyor. Üniversitede araştırma görevlisi olan 29 yaşındaki Özlem Özkülahçı da, "Bundan sonra ailemize ve arkadaşlarıma daha güzel şeyler sunabileceğime inanıyorum. Hazırını almaktan ellerimde yaptığım çikolatalar daha güzel olacaktır. Çünkü içerisinde benim emeğimiz var" diye konuşuyor.
PÜF NOKTALARI ÖĞRETİLİYOR Pastane Şefi Yücel Akbaş ise hafta sonunu değerlendirmek isteyenler için çeşitli zamanlarda çeşitli alanlarda kurslar düzenlediklerini belirterek, çikolata ile ilgili püf noktaların kursiyerlere anlatıldığını söyledi. Kursun amacının meslek sahibi yapmak olmadığını anlatan Akbaş, şunları kaydetti:
DOSTLUKLAR... "Bu kurslara daha çok kadınlar meraktan katılıyor. Çikolata, kadınların çok sevdiği bir yiyecek olduğu için ilgi çekiyor. Yoksa hiç kimse, 'bir günlük kurstan sonra ben bu işi meslek olarak yaparım' diyemez. Biz sadece püf noktalarını uygulamalı olarak öğretiyoruz. En azından ailelerine, arkadaşlarına ve sevdiklerine 'ben bunu yapabilirim' deme cesaretini bulurlar. Kursa her meslek grubundan katılım oluyor. Kursta insanlar arasında güzel dostluklar da kuruluyor." Etiler'deki Mutfaktayız! Lezzetli Yaşam Merkezi'nde, hafta içi ve hafta sonları ister gündüz isterse akşam katılabileceğiniz yemek kursları bulunuyor. Kursa katılanlar en az 3 yemek yapmayı öğrenecek şekilde, tercih ettikleri herhangi bir mutfağa özgü mönü hazırlayabiliyor. Pişirdiği yemekleri evine götürüp, ailesiyle de paylaşıyor. Kendi arkadaş gruplarını oluşturanlar özel sınıflarda, istediği gün ve saatlerde, dilediği dünya mutfaklarına özel mönüleri hazırlayabildiği gibi, isteyenler de çocukları ile kurslara katılabiliyor.
ÇOCUKLAR BU İŞE BAYILDI Merkezde sırf çocuklara özel yemek kursları da mevcut. Çocukların keyifle yapacakları, yemekten hoşlanacakları mönüler uzman bir ekip tarafından belirleniyor. Çocuklar bir yandan yemek yaparak el becerilerini geliştirirken, yabancı dil pratiği de yapabiliyor. Çocukların doğumgünlerine özel pastalar ve el yapımı özel çikolataların yapımı da hem küçüklere hem de büyüklere öğretiliyor. Anne-babalarıyla birlikte bu kurslara katılan çocuklar, özellikle yapılan çikolataları yemekten hoşlanıyor. Çocuklarıyla birlikte yemek yapmak anne-babalara da büyük keyif veriyor...