Şeker hastalığı, doğru beslenme tedavisine son derece başarılı yanıt verir! Bu nedenle, özellikle beslenmede önleyici tüm tedbirleri almak önem taşır.
DİKKAT EDİLECEK KURALLAR DİYABET doğru beslenme tedavisine son derece başarılı yanıt veren bir hastalıktır. Taylight Sağlık merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, "Bu nedenle multi-disipliner çalışma ile önleyici tüm tedbirleri almalısınız. Vücudun, günlük yaşamdaki aktiviteleri sürdürebilmesi için enerji kaynağı 'glikoz' denilen bir tür şekere ihtiyaç vardır" dedi.
İNSÜLİN HORMONUNUN ÜRETİLMESİ PANKREAS, kasların ve diğer dokuların kandan glikozu alıp enerji olarak kullanmalarını sağlar ve insülin hormonu üretir. Besinlerle kana geçen glikoz, insülin hormonu aracılığı ile hücrelere girer. Hücreler glikozu yakıt olarak kullanır. Eğer glikoz miktarı vücudun yakıt ihtiyacından fazla ise karaciğerde depolanır. Şeker hastalığında ise glikoz kullanılamaz.
ŞEKER DEĞERLERİ NE OLMALI? KAN, şekeri normalde, açlıkta 70-110 mg/dl arasında, toklukta (yemekten iki saat sonra) 140 mg/dl'nin altındadır. Kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl'nin, tokluk halinde ise (yemeğe başladıktan 2 saat sonra) 140 mg/dl'nin üstüne çıkmaz. Açlık kan şekeri ölçümünde en az 2 değerin 126 mg/dl'nin üzerinde olması diyabet için tanı koydurucudur.