Teröre inat KALP sağlığınızı korumak istiyorsanız, beslenmenize dikkat edin. Şarküteri ürünleri ve sakatat türü yiyeceklerden uzak durun. Meyve ve sebzeyi bol yiyin.
***
Kalp sağlığında beslenmenin yeri
Kalp sağlığı ve hastalıklarının tedavisinde; egzersiz, uyku bozuklukları ve özellikle beslenme büyük rol oynuyor....
Balık ve süt ürünleri Kalp hastalıklarından ve kalp krizinden korunmada; düzenli doktor kontrolü ve egzersiz ile stresi azaltılmış bir yaşam kadar, beslenme alışkanlıkları da önemlidir. VKV Amerikan Hastanesi Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Tuğçe Aytulu Ersin, kalp sağlığında beslenmenin önemini anlattı: "Kalp sağlığı için doymuş yağ tüketimi ile kolesterol içeren besinleri azaltmak gereklidir. Doymuş yağ ve kolesterol oranı yüksek besinler, kan kolesterol düzeyinin yükseltir. Tüketilen besinler, doymuş yağ ve kolesterol oranı düşük besinlerle değiştirilmelidir. Bu durumda, yüksek miktarda katı yağ içeren (şarküteri ürünleri, krema, sakatatvb.) besinler yerine; az yağlı et, balık ve süt ürünleri tercih edilmelidir.
Kepekli ekmek yiyin Günlük yağ tüketimi; zeytinyağı (fındık yağı) ile mısır özü yağlarının (soya yağı) karışımı şeklinde kullanılabilir. Ayrıca günlük beslenmede posa miktarını artırmak gerekmektedir. Bunun için beyaz ekmek yerine, kepekli veya tam buğday ekmek yemek; haftada 2-3 kez kuru baklagil tüketmek; meyve, sebze ve salata tüketimini artırmak yeterli olacaktır. Ayrıca kabuklu yenilebilen meyvelerin, kabuklu olarak tüketilmesinde fayda vardır.
Şişmanlık riski Vücut ağırlığının normal sınırlar içinde olması da kalp sağlığı açısından önemli bir faktördür. Çünkü obezite (şişmanlık) de kalp hastalıklarına yakalanmada önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle beslenme alışkanlıkları gözden geçirilirken, besin tüketim miktarları ile alınan günlük enerji (kalori) de dikkatlice düşünülmelidir.