* Doymuş yağ asitleri: Tereyağı, yumurta, soya, sert margarinler
* Tekli doymamış yağ asitleri: Zeytinyağı
* Çoklu doymamış yağ asitleri: Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamuk yağı ve bazı yumuşak margarinler İnsan vücudunun temel enerji kaynağı olan karbonhidratları, monosakkaritler, disakkaritler, oligosakkaritler, polisakkaritler (posa) şeklinde alt gruplara ayırabiliriz. Karbonhidrat kaynaklarını ise şöyle sıralayabiliriz: Rafine şeker (çay şekeri, şekerli içecekler, reçel), tahıllar (buğday, pirinç, mısır), kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek), yumrulu sebzeler ve meyveler. Posalı yiyeceklerin faydası Kanser riskini azalttığı bilinen posalı yiyeceklerin diğer faydalarını ise şu şekilde sıralamak mümkün:
* Doygunluk hissi verir, enerji alımını düzenler.
* Kan şekerinin ve kolestrolün yükselmesini önler.
* Kolonda su tutumunu artırarak dışkı hacmini artırır.
* Amonyak ve bazı yabancı maddelerin atılımını artırır.
* Bağırsak florasını oluşturan bakterilerin çoğalmasını sağlar. WHO'ya göre, günlük enerjinin yüzde 50-70 kadarı karbonhidratlardan gelmelidir. Posa miktarı da 14-24 gr olmalıdır.