Organik tarım ürünlerindeki yüksek fiyatlar, tüketiciyi şüpheye düşürüyor Sırf organik diye çayın kilosu 24 YTL, fındığın kilosu ise 62 YTL olur mu?
***
Organik kazık!
18 bin 500 üretici var Türkiye organik tarım pazarının büyüklüğü henüz 4 milyon dolar civarında. Pazarın bu kadar küçük kalmasında, organik ürünlerin yüzde 90'ının ihracata gitmesi en önemli etken. Ancak yurtiçinde de organik ürün çeşidi ve satışlar günden güne artıyor. 1985'te sadece 8 çeşitle başlayan ürün çeşidi bugünlerde 200'ü aştı. Türkiye'de halen 18 bin 500 civarında organik tarım üreticisi olduğu tahmin ediliyor. Organik tarım ürünleri en çok Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD'ye ihraç ediliyor.
FİYATLAR ASTRONOMİK Organik ürünlerin fiyatı normal ürünlerden 3-4 kat daha pahalı. Örneğin, piyasada normal çayın kilosu 8 YTL'yken, organik çayınki 24 YTL olabiliyor. Yine normal cevizin kilosu 10 YTL'yken, organik olanı 52 YTL'den satılabiliyor... Peki bu kadar fiyat farkı normal mi? Sertifikasyon kuruluşları ve organik tarım üreticileri, marketlerde uygulanan bu fiyat farklılığını anormal buluyor. Üreticilere göre arada yüzde 20-30 fiyat farkı doğal.
ÜRETİM KAYBI YÜKSEK Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı M. Sait Uludağ, organik üretimde kimyasal gübre ve ilaç kullanılmadığı için verimde kayıplar olduğunu açıkladı. Uludağ, "Avrupa'daki üreticilerin sertifika ücretini devlet ödüyor. Dekar başına 100 euro'ya kadar destek sağlanıyor. Çiftçiler tarladan direkt satış yapabiliyor. Aracı yok. Türkiye'de ise araya al-satçılar giriyor. Dolayısıyla Türkiye'de organik ürünler pahalı satılıyor" dedi. FİYAT KARŞILAŞTIRMASI Ürün adı........Normal (YTL).........Organik (YTL) Pul biber .................5 . . . . . . . . . . . . .78 Çay...........................8 . . . . . . . . . . . . .24 Adaçayı .................15 . . . . . . . . . . . . .41 Fındık ....................24 . . . . . . . . . . . . .62 Ceviz içi............10-24 . . . . . . . . . . . . .52 Kuru kayısı .............8 . . . . . . . . . . . . .16 Kuru üzüm .............4 . . . . . . . . . . . . .10 Badem...................15 . . . . . . . . . . . . .41 Bulgur ..................1.5 . . . . . . . . . . . . .12 Kuru fasulye........2.5 . . . . . . . . . . . . .14 Yeşil mercimek....2.5 . . . . . . . . . . . . .12 Nohut...................2.5 . . . . . . . . . . . . .10 Dut pekmezi ........10 . . . . . . . . . . . . .25 Çam balı................10 . . . . . . . . . . . . .33 Çiçek balı ..............20 . . . . . . . . . . . . .40 Kaynak: Fiyatlar market ve aktarlardan alınmıştır.