HAZIRLANIŞI Pirinç ve buğdayı, üzerini 3-4 parmak aşacak kadar su ilave edip, ağzı açık bir şekilde ateşe koyarak 5 dakika pişirin. Üzerine bir bez örtüp, sıcak bir yerde bir gece bekletin. Nohut ve fasulyeleri de yumuşayıncaya dek haşlayın. Beklemiş pirinç ve buğdayı, biraz sıcak su ilavesiyle kaynatın. Bir süre sonra altını biraz kısıp, kabukları soyulmuş nohut ve fasulyeleri katın. Karıştıra karıştıra 1 kg şekeri de ilave edin. Ateşten almaya yakın limonları da rendelenip, biraz daha kaynatın. Ateşten almadan, bir fincan gül suyu koyabilirsiniz. Soğumadan kaselere alın. Fındık ve cevizi kavurup çekin, biraz pilav fıstığını kavurun, kuş üzümünü de hafifçe çevirin. Bunları ayrı ayrı kaplarla, servis yaparken aşurenin üzerine serpmek için sunabilirsiniz. Ayrıca aşurenin içine incir, kayısı, kestane de koyabilirsiniz.
MALZEMELER (6 kişilik) * 1/2 kg buğday * 1 çay fincanı pirinç * 200 gr kuru ceviz * 200 gr kuru fasulye * 100 gr pilav fıstığı * 200 gr nohut * 1 kg toz şeker * 4 adet limon * 200 gr fındık * 50 gr kuş üzümü