Ramazan boyunca iftarda ve sahurda neler yemeli. Hangi yemekler daha sağılıklı.
***
Kimler oruç tutmamalı
Sağlık problemi bulunmayan herkes oruç tutabilir. Ancak herhangi bir rahatsızlığı olan ve düzenli ilaç kullanmaları gereken kimselerin oruç tutmaları, sağlığı tehlikeye sokabilir.
Her yıl Ramazan ayı geldiğinde oruç tutanların genelinin sağlıklı beslenmediği gözlemlenmektedir. Yemek kültürümüzün en yağlı, en ağır besinleri daha çok bu dönemde sofralardaki yerlerini alırlar. Uzmanlara göre, sahurda ağır yemek, iftarda mideyi tıka basa doldurmak, bu dönemde en sık yapılan yanlışlardır. Sağlıklı bir Ramazan geçirebilmek için öncelikle beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Beslenmemiz için yiyecek seçimini yaparken her tür besinden yeterli oranda alınmalı. Tek tip beslenmeye dayalı seçimler, vücut için gerekli olan vitamin, mineral, protein ve karbonhidratları sağlayamadıkları için organizmaya zarar vermektedirler.
SAHURDA KAHVALTI VE MEYVE İftardaki ve sahurdaki besinleri seçerken aşırı yağlı ve hamur işi yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Uzun süreli boş kalan mideyi iftarda tıka basa doldurmamak gerekir, bu organizmanın yorulmasına neden olmaktadır. Sahurda kahvaltı ve meyve yemek yeterlidir. İftarda ise; orucu yine kahvaltı ile açıp 1.5 - 2 saat sonra aşırı yağlı ve hamur işlerinden kaçınılarak yemeğe devam edilebilir. Dikkat edilmesi gereken bir başka konu da alınacak su miktarını yüksek tutmaktır. Su ihtiyacı, ayran, soda ile karşılanabilir.
ŞEKER HASTALARI ORUÇ TUTMAMALI Mide problemi olanlar (ülser, gastrit gibi), öğünlerine çok dikkat etmeleri gereken şeker hastaları, düzenli ilaç kullanması gerekenler, birden fazla sağlık problemi olanlar (şeker, kalp gibi), 60 yaşın üzerindeki kişiler (kontrollü olarak tutabilirler), yeni ameliyat olanlar, hamileler, süt veren anneler, öğrenciler ve çocuklar oruç tutmamalıdırlar.