* Mercan köşk: Kekiğe çok yakın taze bir ot türüdür. Salatalarda olduğu gibi her türlü et yemeği, baklagiller, havuç ve salatalık gibi sebzelerle de önerilir.Tadını koruyabilmesi için yemeğe pişmesine yakın konulması gerekir. * Maydanoz: Her türlü salata ve yemekte kullanılan en yaygın taze aromalı ottur. Maydanozun köklerinin de kokulu olduğu unutulmamalıdır. * Miskotu: Kaz, ördek, yılan balığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır. Vermut tipi bazı şarapların yapımında vazgeçilmez bir ottur. * Nane: Ferahlık veren bir taze ottur Sebzelerden, taze patates ve bezelye ile etlerden, koyun ve kuzuya çok yakışır. Cacık ve bazı salatalarda kullanılır. * Pimpinel (anason türü): Çorba, sebze ve balık yemeklerinde kullanılır. İstenirsesalatalarda da kullanılabilir. * Tarhun: Kuvvetli ve acımsı bir tadı olan Ortadoğu kökenli bir ot türüdür. Bearnez gibi bazı soslarda vazgeçilmez bir yeri vardır. Herhangi bir rosto et yapılırken de kullanılır. * Rezene: Anason kokulu bit ot salatalarda kullanılır.