2009 yılına ilişkin tahminlerimizi yeni güncelledik. Türkiye'nin krizden ne zaman çıkacağı büyük ölçüde ABD ekonomisinin performansına bağlı. Bugünkü yazımızda ana hatlarıyla beklentilerimizi paylaşacağız.
Globalekonomi ABD ekonomisinin 2009'un ilk yarısı boyunca daralmasını ancak yılın ikinci yarısından sonra zayıf bir toparlanma dönemine girmesine bekliyoruz. En büyük ihracat pazarımız olan Avrupa ekonomilerinde toparlanmanın, ABD'den daha geç başlamasını ve ABD'ye kıyasla çok daha zayıf bir toparlanma yaşamalarını beklemekteyiz.
Türkiyeekonomisi Türkiye'nin 2008'in son çeyreğinde yüzde 4 civarında daraldıktan sonra bu yılın ilk ve ikinci çeyreklerinde sırasıyla yüzde 6.5 ve yüzde 2.7 civarında daralmasını bekliyoruz. Yılın üçüncü çeyreğinde çok ufak bir pozitif büyümenin ardından yılın son çeyreğinde ekonomimizin yüzde 4 mertebelerinde büyüme gerçekleştirmesini bekliyoruz. Bu rakamlar yılın bütününde Türkiye'nin kabaca yüzde 1 daralması anlamına geliyor. Tabii ki bu tahminlerimiz IMF ile anlaşıp yüklü bir kaynak alacağımız varsayımına dayalı. IMF ile anlaşamazsak, 2009 yılında ekonomimizin yüzde 4-5 düzeylerinde daralması olasılığı çok yüksek. Enflasyona gelirsek...Geçen yılı yüzde 10.1 düzeylerinde kapatan enflasyonun bu yılın sonuna doğru yüzde 6.5-7 aralığına kadar gerilemesini bekliyoruz. Dolar kurunun önümüzdeki 6 ila 9 ay boyunca IMF'den kaynak alırsak 1.46-65 aralığında, almazsak 1.55-1.75 bandında dalgalanacağını düşünüyoruz. Benzer şekilde IMF ile anlaşırsak kurun bu yılı 1.40, anlaşamazsak 1.55 düzeylerinde bitireceğini tahmin ediyoruz. Ekim ortasında yüzde 24-25 düzeylerinde olan bono faizlerinde çok hızlı bir düşüş yaşandı. Bono faizlerinin düşmesinde enflasyonun Kasım ve Aralık aylarında beklenenden düşük çıkması, Merkez Bankası'nın agresif faiz indirimleri ve yerli bankaların halktan topladıkları mevduatları tüketicilere ve yatırımcılara kredi vermek yerine Hazine kağıtlarına yönlendirmesi etkili oldu. Hesaplarımıza göre bono faizlerinin önümüzdeki aylarda yüzde 13-13.5'e kadar inme potansiyeli yüksek. Bir başka ifadeyle Hazine bonolarının bir miktar daha prim yapması olasılığı oldukça yüksek. Ancak bono faizlerinin yüzde 13'ün altında kalıcı olabileceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde kaldığımız yerden devam edeceğiz.