Vajinismus yakınması olan kadınların tedavisinde ilk aşama eşle birlikte bir jinekoloğa gitmektir. Hastalık olup olmadığı anlaşıldıktan sonra mutlaka psikoloğa başvurulmalıdır.
* 1 yıllık evliyim. Eşimle beraberliğim hiç olmadı. Sorun bende, çok korkuyorum, tedirginim. Ben korkumu ne yapsam da yenemedim. Kadın doğum uzmanına başvurdum, yine olmadı. Çaresizim, eşim huzursuz olmaya başladı. Ne yapabilirim? Maalesef vajinusmus sorunu olan kadınların büyük çoğunluğu doktora muayene olmakta sıkıntı çeker. Aynen ilişkide olduğu gibi panik ve korkuya kapılır, bacaklarını kapatır ve hatta ağlama krizine girer. Genellikle vajinismusa neden olarak geçmişte yaşanmış kötü cinsel tecrübe ya da bilinçaltına kazınmış gereksiz korkular vardır. Bu korkuları yenmek için kadının ve erkeğin rahatlatılması, gevşemesi, heyecan ve korkuları yatıştıracak ruhsal bir ortam oluşturulması için uygun psikolojik destek sağlanmalıdır. Vajinismus kadının ve erkeğin ortak sorunudur. Bu nedenle hiç bir taraf diğerini suçlamamalıdır. Unutulmamalıdır ki, tedavi yöntemlerinin doğru uygulanması ile çiftlerin yüzde 90-100'ünde başarı sağlanabilmektedir. Tedavilerde başarı şansını arttıran en önemli faktör eşlerin seanslar sırasında kendilerine verilen ev ödevlerini uygun bir şekilde uygulamak ve sonuna kadar tedaviye inançlarını yitirmemektir. Bazen sorunun ilaçlarla ilişkiye girmekle çözüleceğine inanılır, bu şekilde kaslarda gevşeme sağlanma yoluna gidilebilir ve hatta yanlış bir method olarak vajinusmuslu kadınların genel anestezi ile uyutulup partnerleri ile cinsel ilişkiye girmeleri sağlanabilir. Ama tüm bunlardan cevap alınamayınca sorun çözüleceğine daha da büyür. Kadın uyanık olduğunda cinsel ilişkiden yine korkacaktır ve kocası ise daha evvel anestezi altında ilişki kurduğu karısına karşı zorlayıcı bir tutum izleyebilir. Bu da korkuyu arttırır. Ayrıca anestezi altında ilişkiye girilen kadın kendi kontrolü dışında bu şekilde bir ilişki yaşamaktan psikolojik olarak kötü yönde etkilenebilmektedir. Bu kişilere ayrıca sakinleştiriciler veya antidepresan ilaçların verilmesi de sorunu çözmez.
İlaç isteği azaltır Aksine bu tip ilaçların bazılarının cinsel isteği azaltıcı etkisi vardır, böylece sorun çözülmediği gibi başka bir sorun olan cinsel isteksizlik de sıkıntıya eklenmiş olur. Ancak tablo yalnızca vajinismus olmayıp herhangi bir ruhsal ya da fiziksel başka bir rahatsızlıkla birlikte ise ona yönelik ilaç tedavisi uygulanabilir. Kas gevşeticiler, ağrı kesici ilaç veya kremler, alkol alıp sarhoş olup cinsel ilişkiye girme çabaları da hep olumsuzlukla sonuçlanır. Her türlü olumsuzluk, umutsuzluk ve karamsarlığı da bir miktar daha arttırır. Bu tür tedavi yaklaşımları ile sorun çözülemeyeceği gibi daha da büyür. Vajinismus öncelikle bir hastalık değil, bir problemdir. Vajinusmus, sosyokültürel düzeyi yüksek, daha çok okuyan veya üniversite mezunu çiftlerde daha sık rastlanır. Dünyada 10-15 yıldır evli olup halen ilişkiye giremeyip boşanan veya evliliklerini bu şekilde kabullenip "aseksüel" olarak sürdüren pek çok çift vardır. Vajinismus tedavisi kesin olarak mümkün olan bir problemdir.
Cinsel terapi Yalnızca tedaviye başlamayı istemek ve iyi bir merkeze başvurmakla bileçok önemli bir basamağı aşmış olacaksınız. Tedavi için yapılacak ilk işlem öncelikle bir jinekolog ile görüşülüp onun yönlendirmeleri ile tedaviye başlanmasıdır. Vajinismus kadın hastalıkları ve alt yapıyı içeren özel bir durumdur. Tedavisi de ancak bu konuda özel eğitim almış kişiler ile mümkündür. Vajinismus teşhisinin hemen ardından alacağınız psikolojik danışmanlık ve cinsel terapi son derece yardımcı olacaktır. Bilgili, destekleyici ve güvendiğiniz bir terapist, vajinismus tedavinizin çok başarılı ve hızlı gerçekleşmesini sağlar.