Yazın yaşanan hareketli günlerden sonra, fiziksel aktivitemizi azaltırsak sindirim sistemimiz büyük bir değişikliğe uğrar.
Havaların oldukça soğuduğu bugünlerde kışı sağlıklı geçirebilmek için beslenme düzeni büyük önem taşıyor. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için bedenimize iyi bakmak gerekiyor. Mevsim değişiklikleri damar sağlığımız üzerinde etkili olduğundan, havaların değişimine göre giysilerimizi ayarlayıp, ailece yürüyüşler yapma alışkanlığımızı asla bırakmamalıyız. Fiziksel hareket, dolaşımı güçlendirir. Güçlü dolaşım; güçlü bağışıklık sistemi demektir. Yazın yaşanan hareketli günlerden sonra; fiziksel aktivitemizi azaltacak olursak, sindirim sistemimiz değişikliğe cevap olarak kabızlık geliştirebilir.
Vitaminler Gribal enfeksiyonları önlemek ve vücut savaşçılarını güçlendirmek için antioksidan vitaminler açısından zengin besinleri, günlük beslenme düzenimizde mutlaka bulundurmak gerekir. Alınması gereken başlıca vitaminler: A vitamini, E vitamini, selenyum, çinko ve C vitaminidir. Özellikle C vitamini ihtiyacımızı karşılayacak gıdaları tüketmemiz, yorgunluk, halsizlik gibi bulguların azalmasını sağlar. Mandalina- greyfurt-portakal birer C vitamini kaynağıdır ve bizi enfeksiyonlara karşı korur. Özellikle okul çağı çocukları kalabalık ortamlarda bulunduğundan, mutlaka yeteri kadar sebze ve meyve tüketmeleri gerekir. Probiyotikler de, bağışıklık sistemine destek olan besinlerdendir. Günlük beslenmede, probiyotik yoğurt veya kefir konabilir ve bu besinlerin olumlu etkileri görülebilir. Stresi kontrol altına almak için B grubu vitaminlerinden zengin beslenmekte fayda vardır. Tam tahıllı ekmekler, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri tüketilmelir. Sebze ve meyve tüketmek, bol su içmek ve balık tüketmek; depresyonla baş etmede yardımcı olur.
Sosyalleşin Kış aylarında ev veya kapalı mekanlarda fazla zaman geçirmek, sosyal aktiviteleri yemekle sınırlandırmaya neden olur. Böyle durumda yemek tercihleri dikkatli yapmakta fayda vardır. Bu amaçla tatlı ihtiyacını meyvelerden, sıvı ihtiyacını ayran ya da maden suyu gibi sağlıklı ve kalorisi düşük besinlerden sağlamak gerekir. Kış mevsiminde artan soğuklar vücutta olumsuz etkilere neden olur. Bazal metabolizmanın düştüğü kış aylarında vücut ısısı da düşer ve vücudumuz normal ısı düzeyine ulaşılmak için fazladan enerjiye ihtiyaç duyar. Bu nedenle kış aylarında yemek yeme isteğimiz artar. Dolayısıyla yüksek enerji veren karbonhidratlı gıdalar tüketilir. Bu tarz beslenme alışkanlığı aşırı kiloya yol açabilir.