Böbrek hastalıkları sık görülmekle birlikte tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Önemli olan belirtileri inceleyip doktora başvurmak.
Böbrek hastalıkları konusunda bilinesi gereken en önemli konu: "Böbrek hastalığı sık görülür, tehlikelidir ve tedavi edilebilir" olduğudur. Böbrekler kendileri küçük ama işlevi büyük organlardır. Böbreklerin temel görevi, kanı, toksinler ve fazla sudan arındırmaktır. Böbrekler her gün 200 litreye yakın kanı filtre ederler. Dünya genelinde 500 milyondan fazla insanın böbreklerinde hasar vardır. Ortalama her 10 yetişkinden birinde çeşitli tiplerde böbrek hasarı görülmektedir. Sağlık Bakanlığının verilerine göre de ülkemizde böbrek hastası ve diyaliz hastası her geçen gün artmaktadır. Birçok böbrek hastalığının tedavisi basit bir kan ve idrar testiyle konulabilir. Ancak özellikle erken evrede birçok böbrek hastalığı bulgu vermemektedir. Bu nedenle tanı genellikle ileri evrelerde konulmaktadır. Böbrek hastalığı açısından en önemli bulgular şunlardır: Kan basıncının birden bire ve şiddetli yükselmesi Sıvı alışkanlığından bağımsız olarak geceleri idrara çıkmaya başlanması, vücutta ödem oluşması, idrarda kan görülmesi veya idrar renginin çay rengine benzer şekilde koyulaşması, ateşle birlikte şiddetli böğür ağrısı ve idrar yaparken çok fazla ağrı olması, sebebi açıklanamayan halsizlik ve yorgunluk hali bulunması.
DİYABET VE ŞİŞMANLIK Kronik böbrek hastalığı açısından en önemli risk faktörleri diyabet, hipertansiyon, şişmanlık, sigara tüketimi, 50 yaş üzerinde olmak, ailesinde şeker hastalığı-hipertansiyon-böbrek hastalığı bulunmasıdır. Hastalığın en erken bulgusu sıvı alışkanlığından bağımsız olarak gece uykuda idrara çıkmadır.